Organització Catalana de Trasplantaments

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf implementa un programa per a identificar donants de còrnia

Segons el balanç anual de l’OCATT, l’any 2023 ha estat el millor any de la història en donació d’òrgans i teixits, amb 384 donants cadàver reals, i amb un total de 1.393 trasplantaments

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf implementa un programa per a identificar donants de còrnia. EIX

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf implementa un programa per a identificar donants de còrnia. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG), amb l'autorització de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), ha posat en marxa un programa per a identificar donants de còrnia potencials. Aquesta iniciativa busca augmentar el nombre de donants i, per tant, contribuir a millorar la qualitat de vida de persones que necessiten un trasplantament d'aquest teixit.

Segons dades de l'OCATT, l'any 2023 va ser un èxit en la donació d'òrgans i teixits, amb un rècord de 384 donants cadàver i un total de 1.393 trasplantaments. En particular, la donació de teixits va experimentar un increment del 7,4% respecte a l'any 2022, principalment gràcies a l'augment de donants de còrnia. Cal destacar que el trasplantament de còrnia és un dels més freqüents i amb resultats molt positius, amb una taxa d'èxit superior al 90-95% a 5 anys.

Davant d'aquesta realitat, el CSAPG considera crucial comptar amb un programa de detecció de donants potencials, a més de promoure programes de formació i divulgació per a conscienciar als professionals i a la població sobre la importància i el dret de ser donant.

Com funciona la donació de còrnia al CSAPG?

En el cas d'un pacient en situació terminal a l'Hospital Residència Sant Camil, sempre que estigui d'acord, es revisa la seva història clínica per a determinar si és un potencial donant de còrnia. En cas afirmatiu, s'informa als professionals de la coordinació de potencials donants. Aquests professionals entrevistaran als familiars del pacient, qui tenen la decisió final sobre la donació. En cas que el pacient hagi deixat un Document de Voluntats Anticipades (DVA), es respectarà la seva voluntat.

El programa s'ha iniciat a l'Hospital Residència Sant Camil i està previst que s'implanti properament a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i a l'Hospital Sant Antoni Abat.

La Dra. Diana Gutiérrez, metgessa de la Unitat de Cures Intensives del CSAPG i membre de la coordinació de potencials donants, remarca la simplicitat del procediment de donació de còrnia: "Gràcies a la generositat i solidaritat dels donants i les seves famílies, molts pacients i els seus familiars tenen esperança. Una persona que hagi perdut la visió per una malaltia a la còrnia pot recuperar-la gràcies a un trasplantament."

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local