Teixint barri

Els barris del Tacó i l'Armanyà obren les portes a la comunitat amb el projecte A-porta

Es tracta d'una iniciativa per detectar les possibles situacions de vulnerabilitat a través de persones del barri que trucaran a la porta dels habitatges

Els barris del Tacó i l'Armanyà obren les portes a la comunitat amb el projecte A-porta. Ajuntament de Vilanova

Els barris del Tacó i l'Armanyà obren les portes a la comunitat amb el projecte A-porta. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana s'ha posat en marxa als barris del Tacó i l'Armanyà el projecte “A-porta”, una eina innovadora de diagnosi comunitària per detectar les possibles situacions de vulnerabilitat dels veïns i veïnes. L'A-porta, que s'engega en el marc del projecte comunitari Teixint Barri, està impulsat per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i funciona gràcies als “picaportes”: vuit persones dels dos barris que faran enquestes i trucaran a la porta dels habitatges, amb l'objectiu d'oferir suport a les veïnes i veïns per incidir en la millora de la seva qualitat de vida, millorar la convivència als barris i apropar els serveis i recursos del territori, a més de combatre l'aïllament social, la solitud no desitjada, i les violències associades al llarg del cicle vital.

Iolanda Sánchez, regidora de Participació Ciutadana i Plans d'actuació als barris, explica que l'A porta “és fruit de la demanda que ens han fet les dues associacions de veïns per poder seguir treballant en la intervenció comunitària que ja s'està duent a terme des del projecte Teixint Barri amb el suport de la Diputació de Barcelona”. I ha afegit: “Les picaportes podran fer una escolta activa del veïnatge, i a partir de tot el que recullin tindrem una diagnosi de les problemàtiques que viuen i quines necessitats plantegen, per poder fer un pla d'actuació i treballar de manera comunitària”.

En l'acte de presentació, el regidor de barri, Alfredo Villa, ha remarcat que “volem conèixer la realitat de totes les persones del barri, no només les persones que fan activitats al centre cívic i que ja coneixem: volem arribar a la problemàtica real de tots els veïns dels dos barris”.

La gerent de la CONFAVC, Alba Gómez, ha explicat que la Confederació treballa des de 2016 en diferents barris de Catalunya amb aquest sistema: “Volem arribar a les persones per millorar la qualitat de vida en els barris de Catalunya, amb l'objectiu de reconnectar-les amb els recursos i les activitats que es fan tant en el municipi com en el propi barri”.

Tant ella com la coordinadora del projecte a Vilanova i la Geltrú, Mariona Bernal, destaquen el valor dels picaportes: “persones del propi barri, que són solidàries, s'estimen el barri, i van a casa d'aquests veïns i veïnes i connecten amb ells, es relacionen, ajuden, donen suport a través d'informacions diverses i de detecció de necessitats”. Necessitats especialment de solitud no desitjada al llarg de tot el cicle vital –detecten moltes famílies preocupades per fills que no surten de l'habitació i no es relacionen més enllà dels vídeojocs-, o dones d'altres procedències que per desconeixement de l'idioma o per vergonya només surten de casa per la cura dels nens, i no es relacionen amb la vida social del barri. “El que intentem és treure-les de casa seva i connectar-les amb la vida social, i veure quins reptes tenim per assolir canvis en la vida d'aquestes persones”, diuen.

Els picaporta visitaran entre juliol i desembre 500 habitatges, 250 a l'Armanyà i 250 al Tacó per conèixer les necessitats que tenen les persones que hi viuen. Per això han rebut una formació especialitzada, disposen d'un guió de preguntes i informació sobre recursos i serveis del territori, i estan preparats per fer seguiment i acompanyament quan calgui, construint una relació de confiança.

Les dades recollides s'avaluaran en una comissió de seguiment entre els agents comunitaris i els serveis tècnics de l'Ajuntament, que permetran implementar estratègies que reforcin la cohesió social, apropin al veïnat entre sí i als recursos i serveis existents, i l'empoderin dins del barri i el municipi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local