Metgesses denuncien major mortalitat entre les dones per infarts per un biaix de gènere . ACN
ACN/ Nazaret Romero |
Barcelona
12-09-2024 15:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Metgesses d'alguns dels principals hospitals catalans denuncien major mortalitat entre les dones per malalties cardiovasculars, que són la primera causa de mort entre les dones. "No reconeixen els símptomes", ha denunciat Antonia Sambola, cardiòloga del Vall d'Hebron, en la presentació del llibre 'Ets una exagerada', de Blanca Coll-Vinent i Isabel Muntané, que aborda el biaix de gènere en el diagnòstic i tractament de malalties. En l'acte, les metgesses han demanat a les institucions "diners" i "temps" per impulsar la recerca amb perspectiva de gènere en salut i "lleis" que obliguin a fer-la. "Hauríem de reescriure la medicina des de zero", ha advertit Elisa Llurba, directora del servei d'obstetrícia de l'Hospital Sant Pau.
Pel que fa a les malalties cardiovasculars, Sambola ha apuntat que sovint les dones no reconeixen els símptomes i que, per exemple, els infarts són més freqüents a la nit en el cas de les dones. La cardiòloga del Vall d'Hebron ha apuntat també que les maniobres per mantenir la vida s'aturen abans en les dones i reben menys tractaments efectius.
En la mateixa línia, Mercè Roqué, del servei de cardiologia de l'Hospital Clínic, ha advertit que les diferències entre homes i dones en el diagnòstic i tractament de malalties coronaries "es mantenen". Els símptomes en el cas de les dones són "més generals", ha dit Roqué, i es poden confondre per exemple amb cansament. També ha alertat de major mortalitat entre les dones joves.
La metgessa de l'Hospital Clínic també ha explicat que les donen tenen aquestes malalties de mitjana 10 anys més tard que els homes i que, com són més grans, tenen més factors de risc. A més, les donen també van a l'hospital uns 20 minuts més tard de mitjana que els homes.
Violència obstètrica
Més enllà de les malalties cardiovasculars, Carmina Comas, cap del servei d'obstetrícia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, ha dit que la violència obstètrica és una "realitat innegable". "Reflecteix un model d'acompanyament en què la dona ha estat objecte i no subjecte", ha assenyalat Comas, que ha advertit que no aplicar la perspectiva de gènere és una "mala praxi".
Per la seva banda, Elisa Llurba, directora del servei d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Sant Pau, ha dit que les experiències que explica el llibre reflecteixen la "manca de coneixement" en salut pel que fa a les dones. "Hauríem de reescriure la medicina des de zero", ha dit.
Més recerca
Les metgesses han coincidit que cal més recerca amb perspectiva de gènere en salut per poder acabar amb el biaix de gènere en el diagnòstic i el tractament de les malalties. Coll-Vinent, coordinadora del llibre, ha assegurat que sovint les peticions de fer recerca amb perspectiva de gènere tenen una "bona rebuda", però a la pràctica no es fa.
"Si hem de veure què passa amb dones i homes, hem d'ampliar la mostra. Això són diners", ha afirmat. En aquest sentit, ha plantejat no finançar projectes de recerca que no incloguin la perspectiva de gènere.
Ell llibre 'Ets una exagerada' analitza 13 malalties que es diagnostiquen i tracten a partir del model '"d'home universal" i defensa així la necessitat d'introduir la perspectiva de gènere en l'àmbit de la salut. El llibre recull testimonis de pacients que expliquen com aquestes pràctiques poden afectar la vida de les persones. S'ha fet a partir de la col·laboració de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'Hospital Clínic Barcelona.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!