Atenció primària

Un projecte de recerca permetrà monitorar la prescripció d’antibiòtics a temps real en les àrees Metropolitana Sud i Penedès

Es tracta del primer estudi d’aquestes característiques que es porta a terme en un àmbit territorial

Un projecte de recerca permetrà monitorar l’estat de la prescripció d’antibiòtics a temps real en les àrees Metropolitana Sud i Penedès. Generalitat d

Un projecte de recerca permetrà monitorar l’estat de la prescripció d’antibiòtics a temps real en les àrees Metropolitana Sud i Penedès. Generalitat d

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un projecte de recerca permetrà monitorar l’estat de la prescripció d’antibiòtics a temps real en les àrees Metropolitana Sud i Penedès. Es tracta del primer estudi d’aquestes característiques que es porta a terme en un àmbit territorial, impulsat pels hospitals de Bellvitge i Viladecans i els àmbits d’Atenció Primària Metropolitana Sud i Penedès.

El projecte té com a finalitat descriure l’estat de la prescripció d’antibiòtics en el territori de la Metropolitana Sud a partir de l’any 2018 mitjançant l’elaboració d’un mapa interactiu que permeti visualitzar a temps real la seva distribució, qualitat i variabilitat.

Un altre objectiu de l’estudi és replicar indicadors destinats a mesurar l’ús dels antibiòtics d’acord al Plan Nacional de Resistencia a Antibióticos (PRAN) de l’Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios, que determina les taxes i adequació de la prescripció en determinades patologies infeccioses.

A partir de la recopilació de dades procedents dels registres mèdics de la història clínica informatitzada d’Atenció Primària i dades dels serveis d’urgències dels dos hospitals, s’analitzarà l’evolució de la prescripció d’antibiòtics en els diferents dispositius al llarg del temps. Per visualitzar aquestes dades es desenvoluparà un servei analític automatitzat amb informació sobre ús, variabilitat i qualitat de la prescripció antibiòtica mitjançant un quadre de comandament que disposarà de la informació en temps real per a tots els usuaris del sistema (equips de gestió, farmacèutics, farmacòlegs i professionals sanitaris prescriptors).

“Actualment, no existeixen estudis d’aquest tipus a nivell territorial que englobin dades comunitàries i hospitalàries a partir de bases de dades a temps real”, segons destaca la Dra. Mònica Monteagudo, de la Unitat de Gestió de Dades i Avaluació de l’HUB, una de les tres investigadores principals de l’estudi juntament amb les Dres. Natàlia Carrasco i Gemma Rodríguez, dels serveis de Farmàcia de l’Hospital de Viladecans i dels àmbits d’Atenció Primària Metropolitana Sud i Penedès, respectivament.

Les investigadores consideren que un coneixement detallat i a temps real de l’estat de prescripció antibiòtica i la seva qualitat en el territori és fonamental per entendre millor la pràctica clínica diària, a més de donar suport a polítiques sanitàries per promoure l’ús racional d’antimicrobians i la reducció de la resistència als antibiòtics, i esdevenir una eina d’ajut per a la gestió sanitària del territori.

Totes tres professionals encapçalen un equip de recerca multidisciplinari,  procedent dels tres dispositius implicats, Hospital de Bellvitge, Hospital de Viladecans i àmbits d’Atenció Primària Metropolitana Sud i Penedès.

El projecte de mapatge i monitoratge de la prescripció d’antibiòtics a nivell dels àmbits  Metropolitana Sud i Penedès ha rebut un dels ajuts per a projectes de recerca territorial que atorga el Comitè de Recerca de l’HUB per al seu desenvolupament previst de dos anys. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local