Institut de Ciències de l'Espai

L'astrofísica vilafranquina Clàudia Soriano Guerrero rep la menció Aeroespacial dels Premis Dona TIC 2024

El guardó reconeix la seva recerca dels camps magnètics dels exoplanetes i la tasca divulgadora en ciències de l'espai

L'astrofísica vilafranquina Clàudia Soriano Guerrero rep la menció Aeroespacial dels Premis Dona TIC 2024. Eix

L'astrofísica vilafranquina Clàudia Soriano Guerrero rep la menció Aeroespacial dels Premis Dona TIC 2024. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vilafranquina Clàudia Soriano Guerrero, investigadora astrofísica de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), va rebre dijous passat la menció Aeroespacial dels Premis Dona TIC 2024, impulsats pel Govern de la Generalitat de Catalunya. El guardó va ser atorgat per la seva recerca dels camps magnètics dels exoplanetes i la tasca divulgadora en ciències de l'espai. Fins a 12 dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, més una iniciativa empresarial i una iniciativa social, han estat distingides, d’entre un total de 70 candidatures que hi optaven, amb els ‘Premis DonaTIC 2024’, la desena edició d’aquests guardons impulsats pel Govern per reconèixer el paper i el talent de les dones en l’àmbit de de les noves tecnologies i les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-s’hi i assumir-hi posicions de lideratge en el futur.

El lliurament dels premis va tenir lloc a la sala La Paloma, en un acte festiu amb motiu del desè aniversari. Són una iniciativa de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball, en el marc del Pla DonaTIC del Govern i en col·laboració amb l'Institut Català de les Dones (ICD), l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l'associació Tertúlia Digital. Els premis tenen com a objectiu reconèixer el paper i el talent de les dones en l'àmbit de les noves tecnologies i les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-s'hi i assumir-hi posicions de lideratge en el futur.

Biografia professional

Clàudia Soriano es va graduar en física per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 2020. Durant els seus estudis de grau, va participar activament en la recerca dins de diversos grups i instituts. El 2018, va formar part del departament de Radiacions a la UAB, on va col·laborar ocasionalment amb el grup de Raman LIDAR CTA i el projecte de dades meteorològiques a l'estació meteorològica MAGIC. El 2019, va completar una estada de recerca a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE), centrant-se en la cerca d'evidència observacional de nuclis galàctics actius en galàxies el·líptiques compactes i estudiant-les experimentalment.

El 2020, Clàudia va finalitzar el seu treball de final de grau a l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), centrat en optimitzar un discriminant per diferenciar els senyals del bosó de Higgs d'altres processos previstos en el Model Estàndard.

A partir del 2020, va començar un màster en astrofísica, física de partícules i cosmologia a la Universitat de Barcelona (UB). El seu treball de màster es va centrar en l'anàlisi de noves dades sobre la galàxia el·líptica compacta PGC012519, una candidata proposada com a compact relic seed, utilitzant espectroscòpia del Gran Telescopi Canàries.

Actualment, la Clàudia és doctoranda en el projecte IMAGINE, on investiga el camps magnètics dels exoplanetes.

Té un gran interès en la ciència dels planetes i exoplanetes, especialment en l'estudi i en el desenvolupament de tècniques, eines i instruments per estudiar-los. A més, té una gran fascinació per la recerca de vida extraterrestre en planetes del nostre sistema solar i en exoplanetes.

D’altra banda, dedica part del seu temps com a divulgadora científica. Va cofundar l'Associació Catalana d'Estudiants de Física, participant activament en l'organització de xerrades, seminaris i visites a centres de recerca. Actualment, ocupa el càrrec de responsable d'esdeveniments a WIA-BCN (Women in Aerospace), contribuint encara més a la comunitat aeroespacial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local