Protecció civil

Les sirenes de risc químic s'activen "perfectament" a la Tordera, l'Aran, la Catalunya Central, el Penedès i Girona

La població afectada rep el missatge d'avís al mòbil de forma generalitzada i només es registra una trucada al 112

Les sirenes de risc químic s'activen

Les sirenes de risc químic s'activen "perfectament" a la Tordera, l'Aran, la Catalunya Central, el Penedès i Girona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les 16 sirenes de risc químic que Protecció Civil ha activat a les zones de la Tordera, la Vall d'Aran, el Bages, el Berguedà, l'Anoia, la Selva i Girona s'han activat "perfectament". Ho ha explicat Marta Cassany, directora general de Protecció Civil, que ha recordat que aquesta és la tercera i última prova de 2024 després dels simulacres que es van fer el passat mes de maig al Baix Llobregat, el Barcelonès i els dos vallesos. Ha afirmat que el missatge d'alerta simultani al telèfon mòbil que s'envia a la població de la zona afectada s'ha rebut de forma "generalitzada" i que només s’ha registrat una trucada al 112. A més, ha valorat de forma positiva les 4 noves sirenes que s'han testat a Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà.

Les 16 sirenes que han sonat aquest dimarts estan ubicades en 11 municipis diferents on hi ha 29 establiments que formen part de l’abast del PLASEQCAT. La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes és de 38.760 habitants i la zona amb un radi de població més gran és la Tordera amb 18.791 habitants.

El secretari general d’Interior, Tomàs Carrión, i la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, han fet seguiment de l'activació de les sirenes i l'enviament de missatges mòbils des de la seu del Departament a Barcelona. Des del centre de control, Cassany ha assegurat que el simulacre ha estat un èxit i que totes les sirenes han pogut sonar “perfectament” sense cap mena d’incidència.

Com ja s'havia fet en simulacres previs, el Govern ha habilitat una enquesta anònima a través de la qual els ciutadans han pogut informar si han rebut l'alerta mòbil que s'ha enviat als dispositius mòbils. Segons Cassany, les primeres dades recollides han constatat que la població de l’àrea d’influència on s’ha desenvolupat la prova han rebut aquest avís de forma “generalitzada”.

La directora de Protecció Civil ha posat en valor la vessant pedagògica dels simulacres, que segons ha dit, “ajuden els ciutadans a interioritzar què cal fer i com s’ha d’actuar en cas de risc químic”. En aquest sentit, ha recordat que el més important és que la població sigui conscient que en una situació real en què escolti una d’aquestes alertes “ha de confinar-se a l'edifici on es trobi o, si està a l’exterior, anar al més proper per poder autoprotegir-se”, tancant portes, finestres i ventilació. Així mateix ha celebrat que en aquesta nova prova només s’ha comptabilitzat una trucada al telèfon d’emergències 112.

Catalunya ja compta amb 120 sirenes de risc químic

Cassany ha aprofitat l’ocasió per recordar que Catalunya ja disposa de 120 sirenes operatives arreu del país. Ha detallat que aquest simulacre és l’últim que es fa aquest 2024 i ha manifestat que la voluntat de la conselleria és seguir-ne fent. Així, ha apuntat que a banda de conscienciar la població, aquesta mena d’exercicis també ajuden a posar a prova el sistema, detectar possibles incidències i dissenyar mecanismes de millora.

Simulacre de confinament a l’Institut Escola Pallerola de Sant Celoni

Amb motiu de la prova de sirenes de risc químic, els alumnes de primària de l’Institut Escola Pallerola de Sant Celoni han fet un simulacre de confinament. El centre es troba en una zona propera a una de les dues sirenes que té el municipi. En concret, al simulacre hi han participat els alumnes de 4t de primària que es trobaven fent la classe d’educació física al pati de l’escola.

A les 10 en punt han sonat les alarmes dels telèfons mòbils -la sirena ha sonat quan passaven 7 minuts de les 10- i la professora ha indicat als alumnes que havien de dirigir-se fins a l’aula per confinar-se. Un cop a dins de la classe, dos alumnes s’han encarregat de baixar totes les persianes mentre la mestra recomanava que s’asseguessin a les seves cadires i es mantinguessin amb calma.

Al simulacre hi han assistit també agents de la Policia Local de Sant Celoni i la responsable d’Informació de Protecció Civil, Xesca Baró, que han aprofitat per respondre els dubtes que tenia l’alumnat. Entre d’altres qüestions, han preguntat per què havien de tancar les persianes i on s’havien de resguardar si es trobaven al carrer o en una zona boscosa.

El municipi vallesà té el segon polígon químic més important de Catalunya i el primer en “química fina”, tal com ha explicat el seu alcalde, Eduard Vallhonesta. El batlle veu “important” que es facin proves com aquesta perquè la ciutadania sàpiga què ha de fer “si algun dia passa alguna cosa”. També ha volgut subratllar que les empreses químiques de Sant Celoni “estan al dia” amb totes les mesures de seguretat, tot i admetre que “el risc zero no existeix”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local