La 12a Jornada de la Inclusió Social a Vilanova i la Geltrú tractarà com crear comunitats inclusives. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-11-2024 08:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Dijous 14 de novembre se celebra a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria la 12a edició de la Jornada de la Inclusió Social de Vilanova i la Geltrú. Sota el títol “Com creem comunitats inclusives? Menys autoajuda i més mutualitat”. L'esdeveniment reunirà especialistes per reflexionar, sensibilitzar i capacitar en valors de solidaritat i de justícia social, i en la necessitat d'incidir en el disseny de programes i projectes comunitaris que tinguin en compte la inclusió social, amb l'objectiu d'assolir una millor qualitat de vida i generar més oportunitats socials.
La jornada, que ja s'ha convertit en un referent per a professionals, voluntaris i agents de l'àmbit comunitari, posarà el focus en aquesta edició en la transició de l'assistència individual a una acció més col·lectiva, promovent hàbits comunitaris saludables tant en les persones com en les organitzacions.
La regidora d'Acció Social i Dependència, Gisela Vargas, ha apuntat que “la Jornada d'Inclusió Social s'ha consolidat com un espai de referència per als professionals del país per a l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques que, en definitiva, serveixen per millorar l'atenció social a la ciutadania i les polítiques socials locals en general i, per tant, com a Ajuntament la valorem de manera molt positiva i apostem, sens dubte, per la seva continuïtat”.
Ponències i projectes destacats
L'obertura institucional anirà a càrrec de Raúl Moreno, secretari de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya; Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova i la Geltrú; i Gisela Vargas, regidora d'Acció Social i Dependència.
Ernesto Morales, doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social, farà la ponència inaugural convidant a reflexionar sobre el compromís del sector públic, el tercer sector i els diferents agents socials per generar respostes col·lectives als reptes socials com a ciutat.
Tot seguit es presentaran tres experiències comunitàries inclusives orientades a generar autonomia i processos d'apoderament de les persones, grups i col·lectius, en diferents situacions d'exclusió social:
• Vincles–Mentoria Social: projecte de l'Ajuntament de VNG i Actua que promou la mentoria entre joves migrats sols i persones voluntàries que ajuden en el seu procés d'emancipació.
• La Colla Cuidadora: iniciativa públic-comunitària de Barcelona que treballa des de fa 20 anys en la transformació de situacions d'aïllament i sobrecàrrega de les persones cuidadores a través del grup.
• Associació Amunt i Crits!: Entitat de dones referents comunitàries d'origen migrant de l'Alt Empordà, nascuda del programa Dones Referents Comunitàries del Consell Comarcal.
La sessió matinal finalitzarà amb una intervenció teatral a càrrec d'Adriana Segurado. A la tarda, s'oferiran tallers simultanis de la mà d'experts en diferents àmbits de l'acció comunitària inclusiva, amb l'objectiu de forjar situacions de reconeixement entre les persones, oferint eines pràctiques i metodològiques als professionals i agents comunitaris per a fer-ho possible:
• La cura professional en l'àmbit comunitari: amb Susanna Giménez i Imma Marrugat, per promoure processos d'autocura i cura en els equips professionals.
• Vincles que enforteixen: amb Rubén David Fernández, centrat en com enfortir vincles entre les persones a través d'espais de participació més inclusius.
• Perspectiva interseccional en l'acció comunitària: amb Irene Moulas, de la Cooperativa Etc., que tractarà sobre el valor de les diversitats en l'àmbit comunitari.
Inscripcions i més informació
La jornada se celebra dijous 14 de novembre de 9 a 14 h i de 15.30 a 17.30 h. Cal inscripció prèvia, l'assistència és gratuïta i les places limitades.
Podeu consultar aquí el programa complet.
Per a més informació, contacteu amb vnginclusio@vilanova.cat.
La jornada, un espai de trobada anual
La jornada de la inclusió social és un espai de transferència de coneixement, de noves idees i d'eines per a la millora de la tasca professional de les persones que per motius professionals o de voluntariat social es dediquen a l'atenció o l'estudi de problemes socials, però també a la ciutadania en general. En edicions anteriors , la jornada ha explorat com poder incorporar la inclusió social en el disseny i gestió de polítiques públiques de l'àmbit de la salut, l'habitatge, la salut, la cultura o l'atenció a la infància i adolescència.
La jornada d'inclusió social està organitzada per vnginclusió i el servei d'Acció Social i Dependència de l'Ajuntament. El marc i finançament d'aquesta jornada són els plans locals d'acció comunitària inclusiva, programes de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!