25N

Vilanova vol implicar el comerç, la restauració i les entitats en la lluita contra la violència masclista

La Xarxa violeta pretén crear espais segurs per detectar i facilitar informació a les víctimes

Vilanova vol implicar el comerç, la restauració i les entitats en la lluita contra la violència masclista. Míriam de Lamo

Vilanova vol implicar el comerç, la restauració i les entitats en la lluita contra la violència masclista. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Involucrar els sectors de la restauració i el comerç, les entitats, i els centres esportius i socials en la lluita contra la violència masclista i LGBTIfòbica és l'objectiu de la Xarxa violeta, un projecte que acaba de posar en marxa l'Ajuntament de Vilanova. Plantejat com a una iniciativa comunitària, poden adherir-s'hi establiments que permetin crear espais segurs en els que detectar possibles víctimes per tal de facilitar-les tots els recursos disponibles a la ciutat. L'Ajuntament ja ha contactat amb l'associació Viu comerç i el Gremi de restauradors per promoure la Xarxa violeta un cop passada la campanya de Nadal, si bé els espais municipals com les biblioteques o els equipaments esportius, entre d'altres, ja estan habilitats per tirar endavant la iniciativa i ajudar les dones que ho necessitin.

“Tenim un teixit de restauració molt important i molt compromès. Aprofitant que tenim aquest comerç potent i ben organitzat cal implicar-los”, ha explicat la regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Gisela Vargas, en una roda de premsa aquest dimarts. La idea consisteix a comptar amb un/a representant de cada establiment que vulgui adherir-se a la iniciativa, una persona de referència a qui se li farà una senzilla formació que li permeti compartir tots els serveis adreçats a les dones víctimes de violència masclista a Vilanova. “El que es proposa no és l'acompanyament d'aquestes dones, que faran les tècniques municipals, sinó transmetre la informació perquè els sigui més fàcil ensortir-se'n”, ha explicat la regidora.

Cada comerç, cafeteria, restaurant o entitat col·laboradora disposaran d'un distintiu visible amb el nom de la xarxa i un codi QR que permetrà visualitzar els recursos a l'abast de les víctimes. L'Ajuntament també elaborarà un mapa amb tots els establiments adherits. “És important facilitar la informació, que les dones sàpiguen de manera ràpida i clara quins recursos tenen al costat de casa”, ha apuntat Gisela Vargas. Per a la regidora, la iniciativa pretén “aprofundir en la resposta com a comunitat a una problemàtica gravíssima”. En aquest sentit, Gisela Vargas ha recordat que enguany s'han produït 21 feminicidis a Catalunya, i tres infants han estat víctimes mortals de la violència vicària a Catalunya.

Els recursos disponibles a la ciutat

L'Oficina Espai d'equitat (rambla de la Pau, 44, Can Pahissa, telèfon 93 816 90 02 i whatsapp 626 23 46 96), que inclou el Servei d'informació i atenció a les dones amb informació, acollida, atenció psicològica i assessoria jurídica, és un dels recursos més importants a les víctimes de violència masclista de què disposa la ciutat. Altres serveis són el grup d'atenció a la víctima de la Policia local (carrer del Pare Garí 72, telèfons 689 32 65 22 i 93 810 66 66), i la línia 900 900 120, un servei d'atenció telefònica i per correu electrònic (900900120@gencat.cat) que atén demandes relacionades amb les violències masclistes.

Els actes del 25N

La presentació de la Xarxa violeta s'emmarca en els actes amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de les violències contra les dones, el proper 25 de novembre. El programa inclou el lliurament de premis de la “Carta al maltractador”, avui dimarts 19 de novembre a les 18 h a la  biblioteca Joan Oliva. Una altra proposta és la performance “La dona que ensopegava amb les portes”, a càrrec de Jordina Biosca i David Garcia el divendres 22 de novembre a les 18:30 hores també a la Joan Oliva. Així mateix es realitzaran dues visites el dissabte 23 de novembre: “Les dones hi eren”, a les 12 h a l'Espai far, i “La memòria en femení”, a les 17 h al Museu Can Papiol. Dilluns 25 de novembre a les 12 h a la plaça de la Vila es llegirà la declaració institucional del 25N. Els actes continuaran el dimecres 27 de novembre a les 18 h al centre cívic Sant Joan amb l'activitat per a infants “Treballem el bon tracte”. La jornada formativa “Detecció i abordatge de la violència vicària. Eines pràctiques” clourà la programació dijous 28 de novembre, a les 10 h al Centre cívic Sant Joan.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local