Violència masclista

La manifestació feminista del 25-N exigeix que "la vergonya canviï de bàndol"

Unes 1.500 persones reclamen a Barcelona un nou paradigma social en què es consideri inacceptable l'agressió masclista

La manifestació feminista del 25-N exigeix que

La manifestació feminista del 25-N exigeix que "la vergonya canviï de bàndol". ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La manifestació feminista de Barcelona amb motiu del 25-N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, ha tingut com a lema 'La por i la vergonya han de canviar de bàndol'. Dolores Pulido, portaveu del Col·lectiu Novembre Feminista, involucrat en l'organització de la protesta, ha explicat a l'ACN que arran del cas Pelicot, que aquests dies jutja a França un home acusat de drogar la seva dona durant vint anys perquè altres homes la poguessin violar, s'ha considerat que l'acció havia de bascular sobre dos eixos, un dels quals és que cal crear un nou paradigma social en què els agressors sentin que és "inacceptable" allò que fan. L'altre eix reclama a les administracions "responsabilitat".

Unes 1.500 persones segons xifres facilitades per la Guàrdia Urbana s'han unit aquest dilluns al vespre al centre de la capital catalana amb crits com 'Visca, visca, la lluita feminista', 'La nit és nostra, cap agressió sense resposta', 'Vergonya, la por, per al maltractador' o 'La lucha sigue, cueste lo que cueste'. La reivindicació també ha volgut denunciar que les violències masclistes "no són fets aïllats", sinó violències estructurals que formen part d'un sistema "opressor". La mobilització ha començat a Passeig de Gràcia amb Diagonal amb la lectura del manifest i diversos parlaments i ha continuat amb l'inici de la marxa amb el Passeig de Gràcia amb Gran Via com a final de recorregut.

Entre els manifestants no han faltat els representants de la major part dels grups polítics del Parlament, entre ells la secretària de Polítiques Feministes del PSC, Sònia Guerra, que ha recordat que "fa vint anys" el seu partit va defensar una llei integral contra la violència de gènere "per dir alt i clar" que aquest tipus de violència no és "una qüestió privada, una violència domèstica familiar, sinó una violència masclista que ens interpel·lava a tots".

"Vint anys després volem deixar clar que totes les persones ens hem de posicionar en contra d'aquesta violència. La violència masclista no ens interpel·la només a les dones, sinó que també interpel·la als homes. Us necessitem en aquesta lluita", ha reblat.

Des de Junts, la secretària d'organització, Judith Toronjo, ha volgut tenir un record per a les dones "que no ens poden acompanyar" i per a les que "segueixen amb la lluita", reivindicant "cada dia" el missatge per una societat "més justa" i que "avanci en progrés i igualtat". "Des de Junts seguim amb aquest compromís inapel·lable per garantir igualtat, però sobretot llibertat i per poder tornar a casa lliures, soles, segures i sense por", ha afegit.

De la seva banda, la diputada al Parlament d'ERC Raquel Sans ha alertat que "alguns discursos volen negar l'existència d'aquestes violències", un fet que al seu parer queda desacreditat per unes dades que "xoquen frontalment amb el negacionisme" de la violència masclista. "És una realitat que existeix, que ens assassina, que tenalla la nostra llibertat. Per tant des d'ERC un any més sortim al carrer a denunciar aquestes violències i sortim a dir que ens volem vives, que ens volem lliures i que ja n'hi ha prou".

De la seva banda, la presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jéssica Albiach, ha alertat que la lluita contra el masclisme comença "garantint drets", i ha subratllat en aquest sentit que l'accés a l'habitatge és "un dret essencial". Un dret, a més, que en casos d'agressions masclistes on les víctimes han de compartir sostre amb l'agressor pot "marcar la diferència entre la vida i la mort".

Per això ha alertat que una alternativa habitacional és "imprescindible per garantir la vida de les dones víctimes de violència masclista" i ha assegurat que la lluita contra el masclisme "continua garantint" solucions a escenaris d'aquest tipus.

Finalment, des de la CUP, la mebre del Secretariat Nacional Su Moreno ha volgut llançar un "missatge" contra la "normalització dels discursos d'extrema dreta" i contra els que "volen tirar enrere i desafiar" les "victòries" del moviment feminista: "No passareu. No passareu per sobre dels nostres cossos. No passareu per sobre del nostre dret a decidir si avortem o no. Per sobre de les nostres llibertats de gènere i sexuals. Ni per sobre dels nostres drets a tenir una vida, una feina i un treball digne".

Polítiques públiques integrals

En el manifest d'aquest 25-N, el col·lectiu Novembre Feminista exigeix polítiques públiques integrals i protocols accessibles que reconeguin la diversitat de les violències masclistes. D'altra banda, també demana que les administracions públiques i el sistema judicial incorporin una perspectiva de gènere i antidiscriminació "que asseguri la prevenció, investigació i reparació efectiva en casos de violència masclista". "Han de garantir els drets de totes les persones, independentment de la seva condició, expressió, identitat o orientació afectiva i sexual", apunta el text.

A més a més, també demana, entre altres, el reconeixement de les treballadores de la llar i les cures dins del règim general de la Seguretat Social i la seva protecció laboral. A banda, reclamen una educació afectiva-sexual obligatòria al llarg de totes les etapes educatives, amb formació continuada en perspectiva feminista per al professorat i agents educatius.

"Aquest 25-N responem de manera col·lectiva a aquestes agressions, sabent que només juntes, diverses, vives, lliures i rebels podem desfer aquest cercle de violència que ens oprimeix", recull el manifest.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local