La Regió Sanitària Penedès impulsa el debat al voltant del biaix de gènere en salut mental. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Vilafranca del Penedès
01-12-2024 17:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Regió Sanitària Penedès ha celebrat aquest divendres la I Jornada per a professionals de la vegueria dedicada a reflexionar sobre el biaix de gènere en salut mental. Més de cent setanta professionals han omplert l’auditori del Vinseum, a Vilafranca del Penedès, per trencar mites i estereotips, conèixer bones pràctiques i, a la vegada, avaluar els processos de detecció, derivació i intervenció i treballar els infradiagnòstics en l’àmbit de la salut mental amb perspectiva de gènere.
La jornada, organitzada amb la col·laboració de tots els proveïdors de salut del territori, s’ha iniciat amb el discurs de benvinguda d’Alba Brugués, gerent de la Regió Sanitària Penedès, qui ha destacat la voluntat “d’obrir debats necessaris i fer-nos avançar en tots els reptes que el sistema de salut de Catalunya té en l’àmbit de la salut mental”. Tot seguit, Josep Tristany, Director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, ha explicat el marc d’actuació en matèria de salut mental del Departament de Salut i ha constatat que existeix un biaix de gènere que s’ha de combatre.
La conferència inaugural ha anat a càrrec de Blanca Coll-Vinent, metgessa d’urgències de l’Hospital Clínic, presidenta de la Comissió Clínica de Sexe i Gènere en Salut del mateix hospital i coautora del llibre ‘Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut’. Coll-Vinent ha destacat que “cal reescriure la medicina, perquè la perspectiva de gènere aplica a tothom: dins del model únic ningú està ben representat”.
Els professionals de la salut del territori han estat els encarregats de fer un mapa de la situació actual en l’àmbit de la salut mental amb perspectiva de gènere a la Regió Sanitària Penedès a través de les ponències que han format part de les tres taules d’anàlisi: una dedicada reflexionar sobre la salut comunitària, una dedicada a la infància i l’adolescència i una tercera dedicada als recursos disponibles davant la violència masclista.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!