Contingut Patrocinat

Els problemes de ciberseguretat més freqüents a Catalunya i com evitar-los

Els índexs de ciberatacs a Catalunya s'han disparat i diversificat els darrers anys. Aquí et compartim alguns suggeriments per protegir-te'n

Els problemes de ciberseguretat més freqüents a Catalunya i com evitar-los. EIX

Els problemes de ciberseguretat més freqüents a Catalunya i com evitar-los. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Segons un balanç de criminalitat difós pel Ministeri de l'Interior, entre el 2023 i el primer trimestre del 2024 els índexs de ciberdelinqüència van créixer un 17,08% a Catalunya . En concret, mentre el 2023 es van registrar 17.210 denúncies, el 2024 els casos van pujar a 20.420. Dins aquesta modalitat delictiva, sobresurten els actes relacionats amb robatori de dades personals. L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha afirmat que el 2024 la vulneració d'aquesta mena de dades s'ha disparat fins a un 82% més que l'any anterior . L'APDCAT també ha comunicat que un 31% d'aquests casos són conseqüència de ciberatacs.

Quins són els ciberdelictes que més afecten els catalans?

Si prenem com a paràmetre la freqüència amb què es denuncien els ciberdelictes a Catalunya, es pot concloure que l'escenari és preocupant. Per exemple, els sondejos en aquest camp mostren que al llarg de gairebé tot l'any s'han reportat 54.000 ciberestafes. D'aquesta quantitat, 225 tenen lloc cada dia, nou cada hora o una cada sis minuts a la comunitat catalana . Cal destacar que el nombre pot ser encara més gran, ja que són diverses les víctimes que mai no arriben a denunciar. Moltes refusen fer-ho per vergonya, ja que senten que poden exposar-se al ridícul.

Tot i això, malgrat la nombrosa xifra de víctimes, és possible identificar els ciberdelictes que més afecten els catalans , entre els quals es troben els següents:

Smishing : constitueix el 60% dels ciberatacs dirigits a la població de la comunitat catalana. Es tracta de missatges enviats via SMS mitjançant els quals els ciberdelinqüents es fan passar per una entitat legal per obtenir informació sensible dels destinataris. Per exemple, pot ser un correu que el ciberatacant remet en nom de Correus dient que per tancar el procés d'enviament d'un producte recentment comprat cal pagar una taxa extra. Perquè la possible víctima procedeixi amb el pagament, us proporcionen un enllaç que el dirigirà a una pàgina web on haureu d'omplir un formulari amb les vostres dades bancàries. Un cop emplenat el formulari, el ciberdelinqüent podrà aprofitar la informació subministrada per accedir al compte bancari del destinatari.

Falsa infracció en codi QR: perquè aquest tipus d'estafa sigui efectiu, els ciberdelinqüents posen un full a sobre dels cotxes que simulen una multa d'aparcament. Quan el propietari del cotxe escaneja el codi, un programari maliciós que indueix una fuita de dades s'instal·la automàticament al mòbil.

La doble campanya de l'Agència Tributària: és un ciberatac que es fa via correu electrònic. En aquest cas, s'envia un presumpte missatge d'Iberdrola, Endesa o Naturgy amb què es notifica al destinatari que té una factura sense pagar. Al final del missatge s'adjunta la suposada factura, però en realitat es tracta d'un fitxer zip que posa en marxa un troià per mitjà del qual es roba la informació personal que estigui guardada al dispositiu.

Què estan fent les autoritats catalanes?

Davant d'aquest preocupant panorama, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha engegat una iniciativa per fer front a la ciberdelinqüència. Més precisament aquesta entitat pertanyent a la Generalitat va llançar una licitació per dotar de mitjans econòmics aquells serveis encaminats a la conscienciació social d'aquest problema.

, al cas d'aquesta situació, el sector empresarial de la ciberseguretat a Catalunya ha fet avenços notables . : més de 66 milions d'euros. A més, al mateix estudi indica que s'han creat estudis de formació professional així com universitaris (grau, màsters i postgraus) enfocats a ciberseguretat. Per tant, des de l'àmbit acadèmic també hi ha un interès a contribuir a la prevenció d'aquesta problemàtica.

Recomanacions per a la ciberseguretat dels habitants de Catalunya

Tot i que hem vist que han anat augmentant notòriament dins del territori català, és possible trobar algunes formes per fer front als ciberatacs.

Fes servir una VPN: aquesta eina oculta la teva IP, la qual cosa impedeix que la teva presència a la web sigui detectada pels ciberdelinqüents. A més, encripta tant la informació que envies com la que reps mentre estàs connectat, i queda protegida d'una possible filtració. És un recurs disponible per a diferents tipus de dispositius. Pots trobar  VPN per a iPhone , així com per a mòbils que funcionin amb Android. En tot cas, sigui una VPN per a iOS o una de diferent, aquesta eina posa al teu abast molts avantatges de ciberseguretat.

Instal·la un adblock: moltes vegades els ciberdelinqüents rastregen les cerques que les seves possibles víctimes realitzen als seus navegadors. Un cop identifiquen els seus gustos, els envien publicitat personalitzada amb els que acaben estafant-les. Per evitar aquest tipus de situacions, instal leu un adblock, que consisteix en una eina que et permet bloquejar anuncis publicitaris que.

Utilitza un navegador segur: les activitats que fas en línia poden deixar un rastre al teu navegador. En conseqüència, és possible que la informació utilitzada en aquests casos quedi exposada a diferents tipus de ciberamenaces. Per mantenir aquesta mena de perills a distància, és aconsellable que utilitzis un navegador segur. Per saber quina mena de navegadors et proporcionen un nivell de seguretat més gran avalua les seves funcions. Per exemple, assegura't de si anonimitza el teu trànsit en línia, si bloqueja rastrejadors de tercers, si et permet no emmagatzemar el teu historial de cerca, etc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local