El pes invisible

Dones i Nadal: temps de celebració o de sobrecàrrega mental?

Experts de la UOC analitzen com les dinàmiques familiars i els rols de gènere perpetuen la càrrega mental en les dones

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nadal és sinònim de reunions familiars, menjars deliciosos, regals i nadales. Tanmateix, complir amb la tradició exigeix un esforç extra de treball i energia: decidir els menús i el nombre de convidats, comprar els aliments i cuinar-los, netejar i decorar la casa, comprar els regals adequats per a familiars i amics i embolicar-los amb decoracions atractives. És un treball invisible però molt intens, una responsabilitat que converteix aquestes dates en un període de molta càrrega mental, especialment per a les dones.

Francesc Núñez, sociòleg i professor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), explica que aquest fenomen està profundament arrelat en les nostres normes culturals i tradicions. "Els rols que juguem a la vida són l'encarnació de les institucions socials. Actuem i sentim d'acord amb el que aquests rols esperen de nosaltres, i per Nadal, una tradició encara força sòlida, aquest pes s'accentua", assenyala.

Per part seva, Maria Olivella, coordinadora de la Unitat d'Igualtat de la UOC, sosté que "la càrrega mental és una de les dimensions del treball reproductiu. És un treball molt intangible, molt invisibilitzat, però importantíssim, com qualsevol treball reproductiu, imprescindible per a garantir la vida de les persones i per a la vida social", i afirma que "algunes —o moltes— dones tenen por d'aquests espais vacacionals, com Nadal o l'estiu, perquè per a unes són vacances, però per a d'altres és molta feina logística, de gestió de relacions personals, i veuen com altres membres de la família, normalment els que tenen un rol masculí, tenen realment vacances".

Les dones solen assumir la major part de les tasques que garanteixen l'èxit de les festivitats. És una càrrega que va més enllà de les tasques físiques i es tradueix en un esforç constant de planificació i responsabilitat emocional. Segons una enquesta realitzada per Procter & Gamble a Espanya a gairebé 2.500 persones fa un lustre, tres de cada quatre dones pateixen càrrega mental, encara que gairebé la meitat, un 44 %, desconeix el concepte, mentre que només el 12 % dels homes la pateix.

També un estudi a escala europea efectuat el 2023 va llançar dades contundents sobre la desproporció de les tasques familiars que duen a terme les dones i les conseqüències que aquestes tenen per a la seva salut mental i física. El 9,5 % de les dones van reportar alts nivells de conflicte entre la seva càrrega de treball laboral i familiar, comparat amb el 6,5 % dels homes. Quant a tasques de càrrega cognitiva, el 26 % de les dones va indicar que habitualment o sempre són les responsables d'organitzar activitats socials conjuntes, en comparació amb el 19 % dels homes. Les decisions rutinàries de compres recauen majoritàriament en un 55 % de les dones, respecte del 44 % dels homes.

Aquest sobreesforç i càrrega mental desproporcionada es tradueixen en esgotament abans d'afrontar les tasques laborals, conflictes familiars, dificultats en la progressió laboral de les dones i, potencialment, ansietat i depressió.

Trencar amb els rols tradicionals i propostes per alleujar la càrrega mental

Malgrat que les societats actuals han evolucionat cap a models més flexibles, els rols de gènere continuen profundament arrelats. Segons Núñez, "no és fàcil deixar de ser com la societat ens marca que hem de ser. Els rols són l'objectivació de la vida social i, tot i que cada vegada menys, encara necessitem el reconeixement social que aquests proporcionen".

Els experts també advoquen per desenvolupar polítiques que equilibrin la vida laboral i familiar, com ara horaris flexibles, serveis de cura pròxims i accessibles, i estratègies que valorin i comparteixin les tasques de cura en l'àmbit domèstic, a més de visibilitzar la càrrega mental. "Hem visibilitzat part del treball reproductiu, però ens falta visibilitzar i reconèixer tota aquesta càrrega mental per entendre que és feina i que genera molt soroll al cap de les dones", reclama Olivella. "Crec que també ho hem de mirar des d'una perspectiva més interseccional i entendre que hi ha grups de dones que, per raons de classe, no tenen la capacitat de delegar aquesta càrrega mental", reflexiona l’experta.

Redistribuir les responsabilitats familiars durant l'època de Nadal pot ser un desafiament, però Núñez suggereix alguns passos pràctics. El primer és promoure una mirada crítica, identificar i qüestionar les dinàmiques familiars tradicionals que perpetuen la desigualtat en el repartiment de tasques. A més, cal fomentar l'empatia, fer visible l'esforç que suposa l'organització nadalenca i compartir aquestes responsabilitats. És necessari involucrar tots els membres de la família i repartir les tasques per alleujar l'estrès de qui sol assumir la major part de la feina. Com defensa Maria Olivella, "és important visibilitzar aquestes tasques, considerar-les com a tals i repartir-les, encara que a vegades sigui difícil desprendre-se'n, perquè estan íntimament associades amb el rol de gènere femení".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local