El treball grupal es consolida a Vilanova com a mètode útil d'acompanyament a les persones. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
26-12-2024 17:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Serveis Socials tanca l'any amb un desplegament important del treball grupal com a mètode d'acompanyament a les persones, amb 12 grups diferents en marxa. El model de treball grupal potencia la construcció de xarxes d'ajuda mútua, de suport i d'apoderament de les persones, articulant xarxes de relació entre la ciutadania més enllà del seu origen, situació social o interessos.
Les professionals de la Regidoria d'Acció social i dependència proposen la participació a un grup en concret a les persones que s'hi apropen i que es poden beneficiar d'aquestes relacions comunitàries inclusives. Elles són les que condueixen les experiències grupals, que fan comunitat i construeixen xarxes col·lectives de cura.
La regidora d'Acció social i dependència, Gisela Vargas, explica que “es tracta d'una aposta important que ha fet la Regidoria en aquest darrer any, una tasca que es fa en paral·lel i de manera complementària a l'atenció individual que s'ofereix a les persones usuàries de serveis socials. Als grups parlen sobre la seva situació personal i es genera ajuda mútua, veuen diferents maneres d'abordar la seva situació, i generen uns vincles que els ajuden a sortir de situacions complexes”.
La regidora remarca que “és una feina preventiva, que posa la persona al centre i l'ajuda a reconèixer les seves capacitats, sortint dels espais habituals dels serveis socials, fent trobades en llocs diversos de la ciutat”.
Actualment les professionals dels serveis socials municipals tenen en marxa grups socioeducatius i socioterapèutics a diferents equipaments de Vilanova, com la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, la Joan Oliva, la Casa Olivella, La Plataforma i el centre cívic Sant Joan. També es fan grups a les escoles, fet que permet barrejar-se amb famílies i amb la comunitat educativa, i construir espais de cura, de confiança i d'apoderament.
Durant els darrers 6 mesos s'han fet 1.221 atencions grupals. El treball en grup es desenvolupa paral·lelament a les atencions individuals quan aquestes calen, però la riquesa del grup rau en la creació de relacions, de xarxa, d'apoderament, i de tot allò que aporten les persones participants, que són les protagonistes, mentre les professionals només acompanyen.
Nous grups
Entre els grups nous destaquen el projecte Ambaixadores Sàvies, on s'entrecreuen dones participants dels grups amb les persones grans de La Plataforma, generant un treball comunitari que reverteix en la cura de la gent gran més vulnerable. En concret, les Ambaixadores van néixer del grup Dones Ànima Cor i Vida, que es reuneix quinzenalment des de fa 5 anys en un espai de confiança i de trobada amb altres dones amb qui han fet xarxa de suport i ajuda mútua. Un grup de dones que són cosidores es traslladen els dimarts fins a La Plataforma per teixir relacions i afectes amb les persones que assisteixen al Centre de dia Masbau i persones que viuen a la Residència Josepets.
El passat novembre es va iniciar el grup d'habilitats parentals per a ¿famílies amb fills i filles de 6 a 12 anys a l'escola Canigó. Es reuneixen setmanalment compartint i buscant la millora de les competències de criança i habilitats parentals a través de l'acompanyament i suport de dues educadores socials.
El grup El Parlament va néixer el juny de 2024 i està conduït per dues treballadores socials amb l'acompanyament d'una treballadora familiar, que organitzen una trobada setmanal a la sala d'actes de La Plataforma, on es treballen els temes que porten al grup les persones participants, que són una desena. És un grup de gent gran amb grau de dependència en situació de soledat no volguda, que es reuneixen per xerrar, compartir experiències i projectes.
L'èxit d'aquest primer grup fa que s'hagi plantejat obrir un altre grup, i que es planifiquin noves activitats en col·laboració amb les Regidories de Cultura o Convivència, a més de preparar accions sorpresa per compartir amb la ciutadania vilanovina.
L'EAD
L'Equip d'Atenció a la Dependència són professionals expertes en l'atenció a persones amb dependència i persones grans, acompanyant i sent referents al llarg del procés de pèrdua d'autonomia. Aquest any han iniciat un procés de millora en aquest acompanyament, amb la incorporació del treball grupal com a mètode d'intervenció social.
Sovint la situació en la que es troba la persona que acut als serveis socials necessita d'acompanyament i de suport, però les treballadores socials han detectat que moltes persones tenen problemàtiques similars, i que en un grup se senten en un espai segur, perquè estaven soles i acaben generant una xarxa de suport natural.
El grup de població que atenen és especialment vulnerable davant la soledat i aïllament social. La soledat no desitjada, que sovint passa desapercebuda per la societat, genera patiment i desil·lusió. Per això des de l'EAD se'ls ofereix participar en un espai de relació segur, on les persones s'escolten, es fan companyia i se senten visibilitzades, guanyant confiança.
A banda de les trobades setmanals, es fan activitats per apropar les persones del grup al seu entorn i als equipaments de la ciutat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!