Un any d’intervencions per millorar la salut i el benestar de les dones magribines a Santa Margarida de Montbui. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Santa Margarida de Montbui
14-01-2025 09:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat mes de desembre es va posar punt final al projecte Apropem-nos, impulsat per l’Equip de Salut Comunitària del CAP Santa Margarida de Montbui. Aquest projecte ha tingut com a objectiu principal millorar el benestar i la salut de les dones magribines de la població, un col·lectiu especialment vulnerable.
Durant el 2024, s’han fet diverses intervencions grupals interdisciplinàries que han fomentat l’autoestima i la construcció d’aprenentatges significatius adaptats als coneixements previs i interessos del col·lectiu. Aquest projecte, premiat amb 3.000 euros per la Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut, ha conclòs amb una activitat que han escollit les mateixes participants: un emocionant vol en globus, que han valorat molt positivament.
L’Equip que ha liderat el projecte inclou professionals d’atenció primària de diferents àmbits: Carme Rodríguez (infermera de salut comunitària), Núria Colomer (treballadora social), Alba Creus (dietista-nutricionista), Laura Creus (fisioterapeuta) i Anna Corbera (referent de benestar emocional i comunitari).
Un projecte justificat per la necessitat
El col·lectiu magribí representa el 63,3% de la població immigrant assignada al CAP Santa Margarida de Montbui, amb una vulnerabilitat socioeconòmica elevada. Les dones especialment es troben en una posició de risc, atès que la seva interpretació cultural de la salut sovint divergeix de la percepció de les dones autòctones. El projecte Apropem-nos s’ha dissenyat per afrontar aquestes desigualtats i potenciar el benestar de les dones magribines, promovent una mirada salutogènica i integradora que busca reduir les desigualtats en salut i millorar l’equitat en l’accés al sistema sanitari.
Al llarg de l’any s’han treballat diverses temàtiques de salut amb sessions grupals que han promogut la participació activa: activitat física, educació sanitària i hàbits saludables, salut mental i benestar emocional, suport en les malalties cròniques i dependències, salut afectiva, sexual i reproductiva, i necessitats socials com ara l’ocupació, l’habitatge i la pobresa energètica.
Un model a seguir
L’èxit del projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració dels professionals del CAP amb Càritas Montbui i el Consell Comarcal de l’Anoia. “Establir aliances amb la comunitat i treballar conjuntament és clau per minimitzar desigualtats i donar veu als col·lectius més vulnerables. Projectes comunitaris com aquest són imprescindibles per promoure l’equitat en salut, garantint que totes les persones, independentment de la seva situació socioeconòmica, tinguin accés a una atenció de qualitat”, valora la infermera Carme Rodríguez, una de les impulsores del projecte Apropem-nos.
L'atenció primària i comunitària permet abordar les necessitats de salut de manera preventiva, promocionant hàbits saludables i detectant problemes de salut de forma precoç. A més, està arrelada al territori, cosa que facilita una intervenció adaptada al context social i cultural de cada comunitat. També fomenta la participació activa de les persones en la gestió de la seva salut i reforça el teixit comunitari, afavorint el benestar col·lectiu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!