ACN |
Vilafranca del Penedès
15-01-2025 08:37
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La constitució dels tribunals d’instància a Catalunya començarà al juliol i culminarà al desembre, segons preveu el Govern. Així, els jutjats unipersonals, fins ara encarregats de resoldre determinades causes, ja hauran desaparegut a finals de 2025. El nou referent seran els tribunals d’instància, un nou model col·legiat segons el qual cada tribunal estarà format per un nombre variable de jutges, en funció de les càrregues de treball, i inclouran una Secció Única (de civil i d’Instrucció). Cada partit judicial tindrà un tribunal d’instància; per tant, a Catalunya se’n crearan 49. Ara bé, la constitució d’aquests nous tribunals es farà de forma esglaonada, en tres fases: una al juliol, una altra a l’octubre i la darrera al desembre.
La primera fase, al juliol, preveu transformar els jutjats de primera instància i instrucció i els jutjats de violència sobre la dona (VIDO) en seccions civils i d’instrucció, i en seccions de violència sobre la dona, respectivament, en els partits judicials d’una trentena de municipis, com Ripoll, Tremp, Berga, Valls, Cornellà de Llobregat, Vilafranca del Penedès o Vic, entre altres.
En una segona fase, a l’octubre, es transformaran els jutjats dels partits judicials de l’Hospitalet i Badalona. Finalment, al desembre, culminarà la transformació de la resta de jutjats dels partits judicials de Granollers, Terrassa, Arenys de Mar, Figueres, Vilanova i la Geltrú, Lleida, Reus, Sabadell, Mataró, Tortosa, Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona.
A banda d’incloure una Secció Única (de civil i d’Instrucció), els tribunals d’instància podran incloure altres seccions especialitzades, com per exemple família, menors, vigilància penitenciària, violència contra la infància o violència sobre la dona, que amplia les competències a violències sexuals.
Llei d’eficiència de justícia
El calendari per a la constitució dels tribunals s’ha concretat després que aquest dimarts el Consell Executiu hagi donat llum verda a l’informe del Departament de Justícia que estableix les bases per començar a treballar per al bon desplegament de la Llei Orgànica 1/2025 de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia.
La Llei, que es va publicar el passat 3 de gener al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), es traduirà en un canvi de paradigma en l’organització i funcionament de l’Administració de Justícia i comportarà canvis substancials, entre els quals destaca la supressió dels òrgans judicials unipersonals i la creació dels tribunals d’instància. La nova organització, segons la Generalitat, permetrà “agilitzar els procediments, reduir el temps de resposta i afavorir un millor control de la qualitat de les resolucions”.
Amb l’objectiu d’apropar la justícia a la ciutadania, la Llei també preveu una nova figura: l’oficina de justícia al municipi, que mantindrà els serveis que oferien fins ara els jutjats de pau i n’ampliarà el catàleg de serveis. En l’aspecte processal, la Llei introdueix com a requisit haver utilitzat algun dels mitjans adequats de solució de controvèrsies (MASC) en determinats procediments, molt especialment en matèries civils i mercantils.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!