Sant Pere de Ribes demana ampliar el SIAD i disposar d’un allotjament temporal per a les dones víctimes de violència . Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
20-01-2025 16:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sant Pere de Ribes ha rebut aquest divendres, 17 de gener, la visita de la consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, Eva Menor, qui ha mantingut una reunió amb l’alcaldessa, Ana Herrera, i la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Sandra Shimazu, per conèixer les principals demandes del municipi en aquesta matèria. Després de la signatura al Llibre d’Honor a la Casa de la Vila, s’han traslladat a l’edifici de Can Salvador Miret on s’ubica el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d’Atenció Integral a les Diversitat Sexuals i de Gèneres (SAI). Entre aquestes demandes, hi destaquen l’ampliació del SIAD amb un espai específic al nucli de les Roquetes i disposar d’un pis d’acollida temporal per a les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles.
L’alcaldessa ha remarcat l’aposta “ferma” del municipi per a les polítiques públiques d’igualtat i de drets de les persones LGTBIQ+, recordant diferents actuacions com la creació d’una regidoria específica l’any 2019; el reconeixement amb el segell Forgender Seal per les pràctiques i les polítiques municipals implementades; l’aprovació del Pla per la Igualtat de gènere i els drets del col·lectiu LGTBIQ+; o el protocol municipal per abordar les violències sexuals en espais d’oci nocturn, entre d’altres. En aquest sentit, des del consistori es vol continuar impulsant polítiques públiques feministes i ampliar el SIAD, tenint en compte que és “un espai de referència al municipi per atendre les dones”, ha assenyalat Herrera.
La consellera d’Igualtat i Feminisme ha definit Sant Pere de Ribes com “un municipi referent” en polítiques d’igualtat i feministes, destacant el seu lideratge en femení per fer-ho possible. Pel que fa a les demandes municipals, Menor ha afirmat que es farà “tot el possible per millorar tant la resposta d’habitatge per a les dones víctimes de violència masclista com per incrementar els recursos per millorar la resposta que es fa des dels municipis”. “Sant Pere de Ribes té dos nuclis i això s’ha de tenir en compte a l’hora del desplegament dels serveis públics”, ha assegurat.
Ampliació SIAD-SAI amb un espai a les Roquetes
L’ampliació del SIAD-SAI al nucli de les Roquetes suposaria poder tenir un espai adequat per oferir els serveis del SIAD-SAI a la ciutadania, sent un espai d’acollida, orientació, assessorament i suport a les dones i persones del col·lectiu LGTBIQ+. També seria un punt d’informació i formació amb tallers i programes d’orientació laboral. En definitiva, un equipament no només per millorar la qualitat de vida de les dones i les persones del col·lectiu LGTBIQ+, sinó que també contribuiria al desenvolupament social, econòmic i cultural del municipi.
El SIAD és un servei integral que ofereix informació, assessorament, atenció inicial i acompanyament a les dones en tots els àmbits relacionats amb els seus drets en la vida personal, familiar, social i laboral.
Missió: garantir que les dones tinguin accés als recursos necessaris per exercir els seus drets i per superar qualsevol obstacle que puguin trobar, especialment aquelles que han patit violència masclista. Fa gairebé dos anys que el servei es va traslladar a l’edifici de Can Salvador Miret per aconseguir tenir un equipament preparat i adequat a les necessitats, atès que és segur i tranquil.
Durant l’any 2024 al SIAD es van atendre 313 persones, de les quals 253 són dones adultes (tant entrevistes de primera acollida, assessorament jurídic, suport psicològic i altres visites d’atenció i informació) que han generat 2.458 actuacions. Les principals via d’accés al servei han estat a través de Serveis Socials i els cossos policials. El servei d’atenció psicològica per a dones ha atès 123 dones, i el servei per a infants-juvenil, 52 atencions.
Pel que fa al SAI, aquest ha intervingut en 10 casos: 8 d’atenció social per donar suport per canvi de nom en les targetes sanitàries i informació de recursos, acompanyament a familiars en el procés de transició de fills i filles menors d’edat; i 2 casos d’informació per demanda d’asil d’orientació sexual.
Pis d’acollida temporal
Una altra de les demandes sol·licitades ha estat poder disposar d’un allotjament de curta-mitja estada per a dones víctimes de violència masclista així com els seus fills i filles, que en una situació determinada poden necessitar aquest acolliment alternatiu al domicili familiar per tal de garantir la seva seguretat personal i donar resposta a la contenció emocional.
Hi ha situacions on les dones no poden accedir de manera immediata a un refugi, i un pis d’acolliment temporal facilitaria una solució integral per oferir protecció física, acompanyament psicosocial i jurídic. Disposar d’aquest pis donaria l’oportunitat d’iniciar un procés de recuperació a dones arrelades al municipi i evitar possibles revictimitzacions. L’any 2024 es van atendre al municipi 279 dones per situacions de violència masclista.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!