Una exposició ofereix un viatge pel mig segle d'història dels estudis d'infermeria a Igualada. ACN
ACN/ Mar Martí |
Igualada
23-01-2025 08:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El vestíbul de l'edifici Ciències de la Salut del Campus Universitari Igualada UdL acull l'exposició 'Memòria viva de la infermeria a Igualada', que fa un repàs al mig segle d'història dels estudis d'infermeria a la ciutat. L'any 1967 es va fundar a la capital de l'Anoia la primera escola d'infermeria que es trobava fora de les capitals de província i, en total, va formar onze promocions d'infermeres fins que el 1977 va tancar portes. L'any 2015, però, la ciutat va recuperar aquests estudis de la mà de la UdL amb la implantació del grau en Infermeria. L'exposició mostra material de l'època així com el vestuari que feien servir les estudiants -tot eren noies- per fer pràctiques a l'hospital, que consistia en un davantal i una còfia.
La mostra explora mig segle d'evolució de la professió d'infermeria a la capital de l'Anoia i es podrà veure al Campus Salut d'Igualada fins al 26 de febrer. Els orígens dels estudis a la ciutat es remunten a l'any 1967, quan es va crear l'anomenada Escuela de ATS Nuestra Señora de la Piedad del Santo Hospital, vinculada a la congregació de les monges Vedrunes. L'escola estava directament vinculada a l'Hospital d'Igualada i era un centre de formació dirigit bàsicament a l'alumnat femení. En concret, el centre va formar 11 promocions d'infermeres entre els anys 1967 i 1977.
Una de les alumnes de la darrera promoció que es van formar en aquesta escola va ser la Mercè Taló, que també ha estat professora del Grau en Infermeria que des del 2015 es fa al Campus Salut d'Igualada. Relata que en aquell moment tot el professorat eren metges i recorda que "la tasca pròpia d'infermeria no se'ns explicava, sinó que l'anàvem adquirint a mesura que fèiem pràctiques". Sobre aquest aspecte, Taló, que també ha estat coordinadora de l'exposició, recorda que de seguida entraven a treballar a l'hospital: "a primer curs fèiem d'auxiliars, a segon fèiem d'infermeres de tarda i a tercer ja treballàvem de matí i de nit". En aquest sentit explica que això els va permetre "agafar molta destresa i seguretat en la presa de decisions".
L’exposició inclou també materials clínics originals que es feien servir en la dècada dels seixanta i setanta. Taló explica que en els últims cinquanta anys el material tècnic "ha evolucionat moltíssim" i recorda com, quan ella estudiava, feien servir xeringues de vidre i agulles de ferro que havien de netejar i esterilitzar diàriament perquè es reutilitzaven. "Han evolucionat molt les mesures de seguretat, tant per al pacient com per als treballadors". Indica.
L'exposició també mostra com ha anat canviant el paper de la infermera en els últims anys i el reconeixement que ha tingut. "El paper de la infermera ha anat evolucionant igual com també ha evolucionat el paper de la dona en la societat", ha exposat Taló. "Ara té un paper molt més autònom i amb presa de decisions específiques. La infermera avui en dia és molt més autònoma i, tot i que encara voldríem estar més reconegudes, l'evolució en els darrers 50 anys ha estat molt gran", ha remarcat.
Una altra de les coordinadores de l'exposició és Jordina Domènech, que també és docent del Grau en Infermeria. Considera que avui en dia la infermeria té un "paper clau" en la salut de les persones, tant a nivell d'atenció primària com també hospitalària. Domènech recorda que en els inicis dels estudis a Igualada la infermeria es basava més en "fer i provar", mentre que ara és una "ciència plena que investiga, forma i està creixent cada dia".
El Grau en Infermeria va retornar a Igualada l'any 2015 de la mà de la Universitat de Lleida i en aquests moments hi ha unes 300 persones que cursen aquests estudis a la ciutat. El delegat del rector al Campus Universitari Igualada – UdL, Carles Capdevila, ha recordat que aquest 2024 s'ha posat en marxa el nou edifici de Ciències de la Salut a la capital de l'Anoia que, a banda d'acollir els estudis d'infermeria, també compta amb la doble titulació de grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia. Tots els estudis relacionats amb la salut apleguen a Igualada uns 400 alumnes a dia d'avui.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!