Acció comunitària

El projecte comunitari “A-porta” s'inicia als barris de Sant Joan i el Molí de Vent

Un equip de 8 persones referents del barri, les “picaportes” truquen i visiten els habitatges, coneixen els veïns a casa seva, i creen vincles socials

El projecte comunitari “A-porta” s'inicia als barris de Sant Joan i el Molí de Vent. Ajuntament de Vilanova

El projecte comunitari “A-porta” s'inicia als barris de Sant Joan i el Molí de Vent. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament vol ampliar el programa “A-porta”, per fer arribar aquesta eina de diagnosi comunitària i instrument per connectar el veïnatge amb els recursos disponibles a altres barris de la ciutat. L'experiència aterra ara als barris de Sant Joan i el Molí de Vent, després de l'èxit assolit en la primera experiència, als barris del Tacó i l'Armanyà.

Amb la posada en marxa dels Consells de Barri s'ha impulsat com a línia d'actuació per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes poder disposar d'una diagnosi comunitària per contactar directament, conèixer les necessitats del veïnat i detectar les possibles situacions de vulnerabilitat a través de persones del propi barri.

Per això s'ha encarregat a la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)  posar en marxa el projecte A-Porta que des de fa alguns anys promou l'entitat en diversos municipis del país. Un equip de 8 persones referents del barri, les “picaportes” truquen i visiten els habitatges, coneixen els veïns a casa seva, i creen vincles socials, comunicant informacions al veïnat i acompanyant les seves inquietuds.

Amb una formació especialitzada, disposen d'un guió de preguntes i informació sobre recursos i serveis del territori, i estan preparats per fer seguiment i acompanyament quan calgui, construint una relació de confiança.

Iolanda Sánchez, regidora de Participació Ciutadana i Plans d'actuació als barris, explica que l'A porta “té l'objectiu de reconnectar les persones amb els recursos i les activitats que es fan tant al propi barri com a tota la ciutat”.

Les dades recollides s'avaluen en una comissió de seguiment entre els agents comunitaris i els serveis tècnics de l'Ajuntament, que permetran implementar estratègies que reforcin la cohesió social, apropin al veïnat entre sí i als recursos i serveis existents, i l'empoderin dins del barri i el municipi.

Aquest dimarts es va celebrar una nova sessió del Consell de barri del Tacó i l'Armanyà i es va fer la devolució dels resultats finals del projecte A-porta. El Consell de Barri és un espai de participació ciutadana per impulsar l'acció comunitària i millorar la qualitat de vida als barris de la ciutat.

Entre les principals conclusions de la primera edició destaquen la detecció de solitud no desitjada en totes les franges d'edat, així com les demandes del veïnat, entre els que destaquen els espais de trobada veïnal o una millora de l'espai públic.

La sessió de dimarts també va servir per presentar els projectes ocupacionals de la subvenció Treball als barris del SOC. Arrel de l'A-Porta s'han detectat algunes necessitats a les quals es podrà donar resposta des del projecte Treball als Barris.

Accions de foment de xarxa veïnal

Des de la posada en marxa de l'”A-porta” s'han fet activitats com la dinamització dels refugis climàtics, la col·laboració amb l'associació veïnal per la festa major del barri, la creació d'un grup de reforç emocional amb la referent de benestar emocional comunitari, un grup de memòria oral, o una jornada perquè el veïnat aporti idees de millores al barri i s'hi involucri activament.

En el cas dels barris del Tacó i Armanyà ja des de 2021 funciona un grup motor que, dins del projecte comunitari Teixint Barri, està fent acció comunitària al territori. D'aquest grup motor han sorgit projectes com els grups de memòria, d'activitat física, reforç escolar, alfabetització, costura, l'hora amb la infermera, caminades, sortides i altres projectes que es realitzen amb la implicació de les associacions de veïns, el CAP Jaume I, els Centres Oberts, i les regidories de Participació, Acció Social i Cultura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local