Validen una escala per mesurar l'impacte psicològic del dolor crònic. EIX
ACN |
Santa Margarida i dels Monjos
05-02-2025 08:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Membres del grup de TraDop (Abordatge Transdisciplinar del Dolor Persistent) de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) han aconseguit validar una escala que fins ara només estava validada per mesurar la fibromiàlgia com a eina per avaluar l’impacte psicològic de l'estímul dolorós en pacients d'atenció primària. Aquesta escala no només permet quantificar aquesta percepció de dolor, sinó que també destaca per la seva aplicabilitat a consultes d'atenció primària, gràcies al fet que es basa en una entrevista senzilla i pràctica.
La catastrofització del dolor es defineix com un conjunt de processos cognitius i emocionals que inclouen la magnificació de l'estímul dolorós, els sentiments de desesperança i una actitud pessimista davant del dolor. S'associa amb més nivells d'ansietat, depressió i una pitjor qualitat de vida. En aquest context, s'ha validat la versió espanyola de la 'Pain Catastrophizing Scale (PCS)', prèviament adaptada per a la fibromiàlgia, per mesurar la catastrofització en persones amb dolor crònic.
L'estudi, dut a terme a nou Centres d'Atenció Primària de Catalunya, va incloure 130 persones adultes amb dolor crònic no oncològic de diverses fisiopatologies. La utilització de l’escala va permetre observar que un 49,2% dels participants va presentar nivells rellevants de catastrofització del dolor.
L’escala es basa en 13 preguntes sobre tres dimensions de la catastrofització: desesperança, rumiació i magnificació. Un 77,1% de les persones amb catastrofització presentava ansietat, davant del 22,5% del grup de no catastrofització. La depressió també era superior en el grup de catastrofització (54,2%) respecte al que no en presenta (22,6%).
La validació d'aquesta eina suposa un pas endavant en el maneig del dolor crònic no oncològic, que afecta el 26,3% de les persones més grans de quinze anys a Catalunya.
En l'estudi hi van participar pacients dels Centres d'Atenció Primària Montnegre, Raval Sud, Barceloneta i Sagrada Família de Barcelona; La Mina de Sant Adrià de Besós; Fondo de Santa Coloma de Gramenet; Penedès Rural de Santa Margarida i els Monjos, i Torre-Forta de Tarragona.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!