Ràdio de piles, medicaments o menjar en llauna, elements bàsics de l’equip d’emergències que recomana Protecció Civil. ACN
Xavier Canalis |
Vilanova i la Geltrú
31-03-2025 09:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Diverses farmàcies de la comarca del Garraf han rebut aquesta darrera setmana una pregunta inesperada per part d’alguns clients preocupats per la situació internacional: "Venen kits d’emergència?" Tot i que pugui semblar una consulta inusual, en l’actual context d’incertesa global (guerra a Ucraïna, declaracions incendiàries de Donald Trump, temor al nord d’Europa per una possible invasió russa i els recents advertiments de la Comissió Europea sobre la preparació ciutadana), potser no ho és tant.
En una farmàcia de Vilanova i la Geltrú expliquen que, fa uns dies, un client va preguntar per aquests kits, tot i no tenir clar què haurien de contenir ni on adquirir-los. En una altra farmàcia de Les Roquetes, fins a tres persones han fet la mateixa consulta en els darrers dies. S’han registrat casos similars en altres establiments de la comarca. La resposta, però, ha estat sempre la mateixa: els kits d’emergència recomanats per la Comissió Europea, pensats per garantir l’autosuficiència de les llars durant 72 hores en cas de guerra o ciberatacs a infraestructures crítiques, no es venen a les farmàcies.
Què ha d’incloure un kit d’emergència?
Segons la Comissió Europea, els ciutadans han d’estar preparats per a possibles crisis i disposar d’un kit d’emergència a casa amb subministraments essencials per a com a mínim 72 hores. Aquest kit hauria d’incloure:
Aigua: Tres litres per persona i dia.
Aliments no peribles: Conserves, barretes energètiques o fruits secs.
Cuina portàtil: De gas o llenya.
Ulleres de recanvi.
Mistos, encenedor i espelmes.
Farmaciola de primers auxilis: Medicaments bàsics, benes i desinfectant.
Pastilles de iode: Per a emergències nuclears (només sota indicació oficial).
Llanterna i piles de recanvi.
Ràdio amb piles o de manovella: Per rebre informació en cas d’apagada.
Documents importants: Còpies del DNI, passaport i altres, en una bossa impermeable.
Diners en efectiu: Preferiblement en bitllets petits.
Articles d’higiene: Tovalloletes humides, sabó i altres bàsics.
Eines bàsiques: Ganivet multiús, cinta adhesiva, entre altres.
A més, es recomana adaptar el kit a les necessitats de cada llar, incloent-hi medicació específica, aliments per a nadons o productes per a mascotes. És fonamental guardar aquests articles en un lloc accessible i revisar-ne periòdicament la caducitat.
Today, the EU launches its new #Preparedness Strategy.
— Hadja Lahbib (@hadjalahbib) March 26, 2025
“Ready for anything” — this must be our new European way of life. Our motto and #hashtag. pic.twitter.com/fA1z8ZvMDA
Com reaccionarà la gent?
Les recomanacions de Brussel·les han generat reaccions diverses a Europa. A Espanya, el ministre d’Afers Exteriors demana calma i "no inquietar inútilment els nostres ciutadans" (La Vanguardia, 27 de març de 2025).
Per la seva banda, la comissària europea de Gestió de Crisi, Hadja Lahbib, ha insistit en la importància de la preparació, fins i tot compartint a les xarxes socials un vídeo on mostra el que porta a la seva bossa de mà per estar a punt davant qualsevol eventualitat.
L'estratègia de la UE ja està en marxa. Resta per veure, però, com hi respondrà la població.
El març de 2020, a l’inici de la pandèmia de la Covid-19, els primers productes a esgotar-se als supermercats no van ser pas els més essencials per a una emergència, sinó la carn fresca envasada i el paper higiènic, que molta gent va acumular de manera gairebé obsessiva.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!