Sant Pere de Ribes impulsa el nou Pla de Salut 2025-2030 per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
09-04-2025 09:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha presentat aquest dilluns, 7 d’abril, el nou Pla de Salut 2025-2030, aprovat en el ple municipal del mes de març. L’alcaldessa, Ana Herrera, i la regidora de Salut Comunitària, Antònia Pulido, han donat a conèixer els detalls d’un pla que vol ordenar i prioritzar les accions municipals per millorar la salut i el benestar de la població.
Tot i que les competències en matèria de salut no són municipals, des de l’Ajuntament es vol incidir en la promoció, protecció i prevenció, enteses com a claus per garantir una bona qualitat de vida. Segons l’alcaldessa, el document parteix d’una visió global de la salut, que inclou el benestar físic, emocional i social, més enllà de l’absència de malaltia.
Herrera ha destacat també el caràcter transversal del pla: “Hi han participat grups municipals, ciutadania i tècnics i tècniques de gairebé tots els departaments de l’Ajuntament”. El resultat és una radiografia completa de la realitat del municipi i una proposta d’actuació concreta per als pròxims cinc anys.
Per la seva banda, la regidora Antònia Pulido ha posat en valor accions ja en marxa com els itineraris saludables als Colls o l’ermita de Sant Pau, els Banys de Bosc o les marxes nòrdiques, aquestes últimes coordinades amb els CAP del municipi. També ha assenyalat que les malalties cardiovasculars són actualment la principal causa d’ingrés hospitalari, fet que reforça la necessitat de promoure hàbits de vida saludables entre la població.
El Pla de Salut 2025-2030 se sustenta en una diagnosi detallada que inclou dades de salut i determinants socials: condicions d’habitatge, treball, estils de vida, entorn urbà i mediambiental. A partir d’això, es plantegen accions específiques per a col·lectius diversos com joves, gent gran o persones en situació de vulnerabilitat. Entre d’altres, s’hi inclou el Pla de Prevenció de Drogues i Pantalles, que ja es té en compte a l’hora de dissenyar activitats concretes.
Set línies d’actuació clares
El pla articula les seves propostes a partir de set eixos estratègics:
Prevenció del risc cardiovascular: tallers d’alimentació saludable, rutes familiars, salut bucodental, etc.
Prevenció de conductes de risc: accions a escoles, treball en prevenció de drogues i ús de pantalles.
Foment de l’envelliment saludable: activitats dirigides, fitness aquàtic, entre d’altres.
Promoció del benestar emocional: suport a persones cuidadores, orientació familiar, tallers per a joves...
Reducció de desigualtats en salut per raó de gènere: serveis com el SAI i el SIAD.
Entorn urbà i medi ambient: fires gastronòmiques, refugis climàtics, gestió de colònies de gats, etc.
Coordinació i seguiment: creació d’una taula de salut per fer seguiment del pla i les accions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!