Vilapensa

Ètica i identitat centren la VII Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, amb més de 170 participants

La jornada ha posat el focus en com l’ètica pot contribuir a mirar més enllà de la malaltia i reconèixer la persona en la seva totalitat, tot reivindicant la dignitat, l’autonomia i els valors personals

Ètica i identitat centren la VII Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, amb més de 170 participants. CSAPG

Ètica i identitat centren la VII Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, amb més de 170 participants. CSAPG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Fòrum Berger Balaguer ha acollit aquest divendres la VII edició de la Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, que enguany, sota el lema “FragMents”, ha reunit més de 170 persones per reflexionar sobre la fragilitat del jo i la seva reconstrucció des de l’ètica. L’acte s’emmarca dins del Festival VilaPensa i ha estat organitzat pels Comitès d’Ètica Assistencial del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf i del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca del Penedès.

La jornada ha posat el focus en com l’ètica pot contribuir a mirar més enllà de la malaltia i reconèixer la persona en la seva totalitat, tot reivindicant la dignitat, l’autonomia i els valors personals com a elements essencials per a la reconstrucció del jo.

La benvinguda ha anat a càrrec de Diana Escolà (CSAPG), Maite Muñoz (CSSV) i Jordi Sàbat, representant del Festival VilaPensa. La conferència inaugural, titulada “La insuportable lleugeresa del jo”, ha estat impartida pel neuròleg Bernabé Robles del Olmo, membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya.

A continuació, s’ha celebrat una taula rodona moderada per la periodista Laia Paretas. Pilar Pérez ha abordat el trastorn de l’espectre alcohòlic fetal, destacant els efectes irreversibles que l’exposició prenatal a l’alcohol pot tenir en el desenvolupament dels infants. “Només el 20% dels nens afectats tenen manifestacions físiques, però la majoria presenten trastorns psíquics que sovint es diagnostiquen erròniament”, ha advertit.

Jofre Padullés ha reflexionat sobre el jo trencat en el sensellarisme, exposant les greus conseqüències físiques i emocionals de viure al carrer, i denunciant les dificultats d’accés al sistema sanitari que pateixen les persones sense llar. “La solitud i l’ansietat són constants per a elles”, ha remarcat.

Per la seva banda, Jeroni Muñoz ha parlat sobre la pèrdua del jo en les demències, posant èmfasi en l’impacte psicològic del diagnòstic i la necessitat de comunicar-lo amb claredat per facilitar la presa de decisions: “La veritat és essencial perquè la persona pugui mantenir certa autonomia”.

Un dels moments més emotius de la jornada ha estat la intervenció de l’escriptor i periodista Màrius Serra, que ha compartit la seva vivència com a pare d’un fill amb paràlisi cerebral, en una ponència titulada “El jo invisible”. Serra ha reflexionat sobre el poder transformador de la mirada: “La nostra percepció de la realitat depèn de com la mirem”.

L’acte ha finalitzat amb la cloenda a càrrec de Sira Torres, directora d’atenció a Pacients i Famílies del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny, que ha agraït la participació i ha destacat la importància de continuar generant espais de reflexió ètica dins l’àmbit assistencial.

Amb una mirada profunda i interdisciplinària sobre la identitat i la dignitat humanes, la jornada ha reforçat el paper central de l’ètica en l’atenció a les persones, especialment en situacions de vulnerabilitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local