Hospital d'Igualada

Els nous serveis del Consorci Sanitari de l'Anoia eviten uns 400 desplaçaments de pacients fora de la comarca el 2024

S'ha incorporat un làser per a cirurgia urològica i noves tècniques quirúrgiques en ginecologia

Els nous serveis del Consorci Sanitari de l'Anoia eviten uns 400 desplaçaments de pacients fora de la comarca el 2024. ACN

Els nous serveis del Consorci Sanitari de l'Anoia eviten uns 400 desplaçaments de pacients fora de la comarca el 2024. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Durant el 2024 el Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) -que inclou l’Hospital Universitari d’Igualada, el CAP Igualada Nord, l’Atenció Intermèdia i el Centre de Salut Mental i Addiccions- ha ampliat l’atenció amb nous serveis i tècniques, fet que ha evitat un total de 383 desplaçaments de pacients a altres centres sanitaris fora de la comarca. Això representa un estalvi de prop de 43.000 km de desplaçaments i l'emissió de 6.985 Kg de Co2. Pel que fa a obres de millora, es preveu que l'ampliació i reforma del bloc obstètric acabi a finals d'aquest any mentre que la remodelació de l'Hospital de Dia Mèdic està en fase de redacció executiva.

"Poder oferir més tractaments en el mateix territori no només és una qüestió de proximitat, sinó també d’equitat del sistema sanitari i de responsabilitat ambiental, perquè cada desplaçament que s’evita és una petita contribució a la reducció de la petjada ecològica del sistema de salut”, assenyala Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA).

Entre els nous serveis i tècniques que s'han incorporat el 2024, hi ha el làser Holep en cirurgia urològica, la micropigmentació areolar en cirurgia reconstructiva de mama, les noves indicacions en immunoteràpia del càncer, la introducció de catèters PICC en oncologia mèdica, noves tècniques quirúrgiques en ginecologia, com la laparoscòpia per via vaginal.

A finals d’any, també es va posar en marxa un nou servei de rehabilitació cardíaca per millorar la recuperació de pacients que han patit un infart o angina de pit, i es van començar a col·locar les bombes d’insulina per a pacients amb diabetis mellitus de tipus 1.

L'activitat creix en gairebé totes les línies assistencials

Durant el 2024, hi ha hagut un creixement de gairebé totes les línies assistencials respecte l'any anterior. Així per exemple s'han atès un 5% més de parts arribant a un total de 751, i s'han fet un 6,5% més d'operacions -un total de 6.253 cirurgies- que han contribuït a descongestionar les llistes d'espera d'altres centres com el Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf. També s'han fet un 4,2% més de proves diagnòstiques (més de 27.600).

En l'àmbit assistencial, també hi ha hagut canvis: els habitants de Calaf han passat a estar assignats a Althaia (hospital de Manresa), mentre que la població d’El Bruc, que fins ara tenia com a hospital de referència el de Martorell, pot ser atesa des d’aquest any a l’Hospital Universitari d’Igualada. Amb aquests ajustos, l’àrea de referència del Consorci abasta actualment un total de 135.280 persones.

Més de 18 MEU en obres de millora

Entre les millores que s'han fet, hi ha la renovació del túnel de rentat de la cuina hospitalària i l'inici de les obres d’ampliació i reforma del bloc obstètric, que es preveu que finalitzin l'últim trimestre d'aquest any per oferir una atenció "més segura i moderna". Aquest any, a més, també es remodelarà l'Hospital de Dia Mèdic, en fase de redacció executiva.

Paral·lelament, ja s’ha escollit la proposta guanyadora del concurs de projectes per a la remodelació i ampliació de l’area d’Urgències, Farmàcia Hospitalària, base SEM i hostatgeria, una obra que està previst que comenci el segon semestre de 2026. Els treballs s'engloben en el Pla d'Infraestructures 2024-2028 i tindran un cost total de més de 18 MEUR, finançats pel Servei Català de la Salut de la Generalitat i el Consorci Sanitari de l’Anoia. Amb aquesta remodelació es guanyaran pràcticament 3.000 metres quadrats.

Desplegament equips del CAP Igualada Nord

Un dels projectes més significatius del 2024 ha estat el desplegament dels equips de capçalera al CAP Igualada Nord, una reorganització dels equips que va començar el desembre passat i de la qual s’espera poder veure’n resultats al llarg d'aquest any. Aquesta reorganització proposa que el pacient no compti només amb un metge o infermer de referència, sinó amb un equip més ampli format per quatre metges de família, entre quatre i cinc infermeres especialitzades i tres administratius sanitaris. Aquest nou model redueix els canvis, evita reprogramacions i adapta millor l’atenció a les necessitats de salut de cada persona al llarg de la seva vida. D’altra banda, un dels projectes estratègics més rellevants del 2025 és la reorganització de les Consultes Externes, un treball iniciat el 2024 que es desplegarà progressivament aquest any amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat de l’àrea, reduint reprogramacions i disminuint els temps d’espera.

Tancament econòmic en positiu

El pressupost de gestió del Consorci Sanitari de l’Anoia –que inclou l’Hospital Universitari d’Igualada, el CAP Igualada Nord, l’Atenció Intermèdia i el Centre de Salut Mental i Addiccions- és de prop de 100 MEUR. Tot i treballar en un context econòmic ajustat, aquest 2024 el Consorci Sanitari de l’Anoia ha aconseguit mantenir l’equilibri financer aconseguint tancar l'exercici en positiu. La major part del pressupost s’ha destinat a les despeses de personal (62%), seguit de l’aprovisionament (31%) i els serveis d’altres empreses (15%). Tot i així, aquest 2024 el CSA ha crescut en inversions, amb una inversió total de 2,4 milions d’euros en millores tecnològiques i d’infraestructura assistencial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local