Josep Maria Capilla |
12-06-2005 18:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest és el títol de la conferència o, més aviat, xerrada informal que va tenir lloc el passat dilluns dia 6 a lEspace, la casa de cultura francesa situada al cor de Hanoi. El vestíbul, poc abans de les set del vespre, anava ple destrangers i vietnamites xops fins al moll dels ossos. Tant a ells com a mi ens havia enganxat pel carrer una tempesta daigua i vents irats, cosa, per altra banda, habitual aquests dies. A les set, puntualíssima, sinicià la conferència i tothom passà a lauditori.
Rosa Regàs (Barcelona, 1933) és una dona de pell coriàcia. De prop estant, és fàcil veure-li, zigzaguejant per la cara, les arrugues que el pas del temps no ha volgut estalviar-li. A la fotografia que acompanya la invitació a lacte, podem veure el bust en blanc i negre duna dona gran, un somriure consirós, una mirada lúcidament apaivagada. El conjunt recorda una sàvia matrona índia de les estepes nordamericanes, un rostre fatigat i encès alhora.
La infantesa de la Sra. Regàs fou dura i desarrelada. Va ser apartada dels seus pares per rojos i internada en un col·legi religiós, carregat, però, dels clàssics russos i francesos que dormisquejaven rere els vidres dunes vitrines tancades amb pany i forrellat. Les visites mensuals de la mare davant la presència estricta dalguna monja i el literal devorament daquells clàssics es convertiren en els únics refugis de potser els anys més difícils de lautora.
Es va casar ben jove i, abans de decidir que li calia una educació superior, ja havia fet dos nens. Finalment, entrà a la Universitat, on cursà la carrera de Filosofia Pura. Volgué especialitzar-se en Lògica Matemàtica, però aquesta matèria duia, llavors al país, un endarreriment insalvable i ho deixà córrer. Els fills, però, no els deixà pas córrer: en graduar-se ja carregava cinc criatures.
Arribaren els anys en què pogué donar pàbul a la seva passió pels viatges. I també pels llibres: poc abans de morir Franco fundà una editorial (La Gaya Ciencia) que sespecialitzà en lassaig polític, econòmic i filosòfic. El món editorial no era pas nou per a ella. Abans havia treballat a la Seix Barral on, des de la porta del seu despatx, va tenir el privilegi i lhonor de sentir moltes converses i disputes sobre llibres i daltres temes més prosaics que duien a terme les veus més conspícues de la Generació de Barcelona: Carlos Barral, Jaime Gil de Biedma, Gabriel Ferrater, etc. Foren aquests anys els que atiaren definitivament la passió per la literatura.
Curiosament, va ser una allau de les mateixes vagues que ella tant havia defensat els darrers anys de la dictadura allò que acabà enfonsant el seu projecte editorial. Sadonà que per dirigir una companyia daquestes característiques calia alguna cosa més que amor pels llibres. Breu: vengué el negoci, féu oposicions per aconseguir un càrrec de traductora a lONU, tragué la plaça i marxà a viure al bell mig de la geometria calvinista suïssa, a Ginebra.
Va ser en aquest indret dEuropa on Rosa Regàs decidí que havia arribat el moment de seure a escriure el seu primer llibre. Tenia cinquanta anys.
Les primeres temptatives no foren pas fàcils ni fructuoses. A la Sra.
Regàs li mancava, ras i curt, disciplina dautora. Així que seia a escriure la primera línia li passaven pel cap tot dexcuses que larrencaven literalment de la cadira. Posà en pràctica molts de trucs que lobliguessin a estar-se hores davant el paper en blanc, fins i tot i ho explicà, però, sense un bri de vergonya es lligava a la cadira amb el cordill dun barnús. Però ni amb aquestes. La seva literatura quedava sempre posposada.
Comença, tanmateix, a escriure: té una història que desenvolupa a empentes i rodolons. A mida que lelabora la va llegint i sadona, frustrada, que el resultat és pla, superficial, chato, com ella mateixa digué molt gràficament. Què mancava, doncs?
Finalment sadonà que el quid de la qüestió raïa, contradictòriament, en la seva manca de passió pel projecte literari que estava duent a terme. La història que estava escrivint, com sol passar amb les primeres temptatives dels autors novells, era la seva pròpia història, una història autobiogràfica, unes memòries, fins i tot, a voltes, un reportatge. Però no era literatura. Perquè la literatura R.R. dixit és, primordialment, fabulació.
Rosa Regàs, doncs, començà a fabular i, a poc a poc, les ganes de treballar es convertiren en passió per la feina creativa i aquesta passió donà pas a una pura i digna obsessió, fins al punt que, en tornar cada dia de la feina, lúnic pensament que la guiava era el de seure a treballar per veure què li passaria avui al meu personatge.
La resta de la història ja pertany una mica a tothom, és pública.
Arribaren els primers llibres: de viatges (Ginebra, Viaje a la luz del
Cham) i dassaig (La cuina de lEmpordanet, España: una nueva mirada), les primeres novel·les (Memoria de Almator, Azul, Luna Lunera). I els premis, entre daltres, el Nadal i el Planeta. Poca broma.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!