Bernat Deltell i Milà |
25-10-2001 18:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Així, les pintures de Joaquim de Cabanyes, Lluís Rigalt, Marià Fortuny, Josep Arrau, Josep Mirabent i Pelegrí Clavé, entre daltres, sexposen per primera vegada juntes en una antològica que el comissari de la mostra, el doctor Francesc Fontbona, no ha dubtat en qualificar com la més important exposició sobre pintura romàntica que sha fet a Catalunya aquests darrers anys.
Lexposició que es pot veure a Vilanova i la Geltrú semmarca dins els actes de celebració del centenari de la mort del polític, escriptor i historiador Víctor Balaguer, un centenari que ha servit per apropar i donar a conèixer aquesta figura cabdal del segle XIX a la resta de Catalunya. Segons la regidora de Cultura de lAjuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, lexposició Pintura Romàntica a Catalunya és el colofó final al centenari de Balaguer i la manera demmarcar-lo en el seu context artístic i històric original.
Un moviment poc conegut
El moviment romàntic a Catalunya neix cap al 1830 gràcies, en part, a textos literaris com Oda a la pàtria, dAribau, i a la recuperació dels Jocs Florals en què Víctor Balaguer hi va tenir un paper cabdal. Això no obstant, segons el doctor Fontbona, aquest país sempre ha estat preocupat per la seva llengua i això ha produït que el romanticisme, conegut com la Renaixença, shagi lligat més a la preducció literària que no pas a altres vessants de lart com la pintura. Precisament, lexposició que es va inaugurar ahir a la tarda a la capital del Garraf posa de relleu aquesta desconeixença ja que bona part daquestes pintures no havien estat mai reunides juntes en una antològica. No obstant això, la publicació lany passat del llibre El Romanticisme a Catalunya, coordinat pel mateix Fontbona i Manel Jorba i amb escrits duna vintena dautors, va iniciar una lenta però constant recuperació daquest moviment que, en part, culmina amb aquesta exposició. Segons la directora i coordinadora del centenari de Víctor Balaguer, Mireia Rosich, el llibre que sha posat a la venda al mateix museu i a les llibreries vilanovines serà el catàleg de lexposició perquè aquí hi ha reunida tota la informació possible sobre el romanticisme. Ella mateixa assegura, però, que per dur a terme aquesta exposició ha calgut un sobreesforç perquè bona part de les obres estan escampades en diferents museus i per aquest motiu sha hagut destablir acords amb el MNAC, el Prado, lAcadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i lArxiu Històric de Barcelona, entre daltres. Segons Rosich, amb altres moviments com el Modernisme o les avantguardes hauria estat tot molt més fàcil perquè són obres que circulen normalment entre museus. Això ens explica la dificultat de fer una exposició sobre el romanticisme com la dara.
Figures dun moviment
Lexposició que es pot veure al Museu Balaguer sobre el romanticisme mostra aquest moviment en totes les seves vessants, des dels inicis passant per les diferents etapes artístiques i les obres dun primerenc Marià Fortuny. La temàtica gairebé sempre sinspira en la recuperació de la història de Catalunya buscant-ne els orígens en lèpoca medieval, més en lesperit que en la tècnica. Tot i que el romanticisme a Catalunya va arribar amb un cert retard respecte a la resta dEuropa, la contribució de pintors com el mateix Fortuny van servir per fer una revisió del passat i la realitat del país i, sobretot, trencar amb la pintura anterior amb la incorporació descenaris autèntics i originals així com limplicació de lartista amb la recuperació identitària del país. Com explica Fontbona, els romàntics són els primers que agafen els quaderns i surten de ciutat per pintar. Però després, arriba loblit. Personatges com Verdaguer, peça cabdal de la Renaixença, situen la literatura molt per damunt daltres manifestacions artístiques. Larribada de pintors de transició com Vayreda i lesclat final del modernisme, amb Rusiñol i Casas al capdavant, desballesten definitivament el moviment romàntic. Per Fontbona, els modernistes capgiren la història de lart al nostre país i, a més, aprofiten per criticar els romàntics quan ells van beure de les seves influències, com és el cas de Modest Urgell.
Punt i final al centenari Víctor Balaguer
Lexposició Pintura Romàntica a Catalunya posa punt i final als actes de celebració del centenari de la mort del polític, escriptor, col·leccionista i historiador Víctor Balaguer (1824-1901). Segons la regidora de Cultura, Teresa Llorens, els actes del centenari han servit per donar a conèixer el personatge perquè creiem que era del tot necessari, ja que estem parlant dun home cabdal en la història del nostre país i que el temps, injustament, ha anat arraconant. Efectivament, Balaguer és un home clau en la recuperació identitària de Catalunya. Va ser un dels set poetes escollits per lAjuntament de Barcelona per restablir els Jocs Florals (i que ell va guanyar en tres ocasions) i autor de la patriòtica Història de Catalunya i de la corona dAragó que va contribuir a recuperar el passat històric arraconat pels academicistes de lèpoca. Ministre dUltramar i Foment, diputat a Corts, president del Tribunal de Comptes del Regne, maçó, liberal i proclamat poeta oficial del Liceu, Balaguer es va haver dexiliar a causa de les seves idees polítiques. Entre daltres activitats, va ser periodista i va escriure òperes com Els Pirineus (musicada per Pedrell). Precisament, el Gran Teatre del Liceu estrenarà ben aviat en versió concert La fattuchiera, del compositor Vicenç Cuyàs amb text de Felice Romani, una òpera que només sha representat una vegada i els orginals de la qual es conserven al museu Balaguer com una prova més de les inquietuds culturals daquest singular personatge.
Reportatge publicat al diari AVUI signat pel periodista Bernat Deltell i Milà
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!