VNG

Barri digital, la ciència al servei de les persones amb dependència

El projecte es posa en marxa en prova pilot al barri de Mar, on es connectaran en xarxa persones grans amb problemes de mobilitat,amb altres persones i serveis del seu entorn

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La primera usuària de Barri Digital té instal·lat a casa des d'aquesta setmana un sistema tecnològic que li permetrà estar ben comunicada en tot moment amb diferents persones i serveis que intervenen en la seva vida diària. Participa en la prova pilot del projecte, una iniciativa pionera que pretén contribuir en dotar de més autonomia, i per tant millorar la qualitat de vida, de les persones grans amb problemes de mobilitat.

Mitjançant dispositius com el que té instal·lat aquesta persona a casa seva, es pretén estimular l'activitat relacional de la gent gran i incentivar la seva comunicació amb altres persones, a partir de jocs i xarxes socials en línia. La mateixa plataforma servirà per la prestació de serveis quotidians, com les compres en supermercats o farmàcies, consultes sanitàries i d'atenció social, així com qualsevol altre servei que sorgeixi en el desenvolupament del projecte.

En aquesta prova pilot es distribuiran entre 10 i 15 equips en domicilis de persones amb dependència de diferents graus al barri de Mar. Per facilitar i incentivar la comunicació, s'instal·larà el mateix nombre d'equips entre familiars i amics dels usuaris. D'altra banda, també se'n col·locaran en una farmàcia, un supermercat i al CAPI del barri.

La idea és crear una xarxa social de suport als usuaris i usuàries. En el projecte participaran persones amb problemes de mobilitat o deambulació fràgil, ben orientades cognitivament i sense problemes greus de visió ni audició.

Tecnològicament, el projecte es basa en la instal·lació d'aparells d'interacció tàctil i natural, adaptats per ser utilitzats per usuaris no entrenats informàticament. Aquestes plataformes tindran connexió a Internet i dispositius d'entrada i sortida de senyal audiovisual.

Actualment ofereix dues funcionalitats, la videoconferència (per a la comunicació entre els interlocutors) i un conjunt de jocs estil "memory", amb la finalitat de proporcionar a les persones una activitat que estimuli les seves capacitats cognitives i els permeti interactuar amb altres persones.

Un dia al Barri digital

D'aquesta manera, quan tots els equips previstos estiguin instal·lats, aquesta usuària podrà posar-se en contacte via videoconferència amb el seu metge del CAPI Baix-a-Mar si en un moment donat no es troba bé. Igualment, podrà encarregar a la farmàcia del barri els seus medicaments, o fins i tot se li podran encomanar des del CAPI.

Si necessita articles del supermercat, podrà fer la comanda mitjançant aquest sistema, i també podrà contactar fàcilment amb un familiar o amic si li sorgeix algun problema. D'altra banda, ella mateixa com la resta d'usuaris i usuàries del sistema podran interrelacionar-se i organitzar-se estones d'oci individual o compartit mitjançant els jocs disponibles.

La regidora de Serveis Socials i Salut, Encarna Grifell, ha explicat que tot just ara s'inicia la prova pilot del Barri digital, que es preveu que duri vuit mesos. Alhora s'està treballant en la implantació d'una segona fase, amb majors prestacions i a un públic molt més ampli. "Ara estem en una fase de prova pilot que tindrà una durada de vuit mesos. En aquest temps hem de veure quines deficiències pot tenir el projecte, com el podem millorar, i sobre tot veure quins serveis complementaris es poden anar afegint."

El projecte ha estat impulsat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Universitat Politècnica de Catalunya-CETpD, el Consorci de Serveis a les Persones, la Fundació Hospital Sant Antoni Abat i l'Entitat Pública Empresarial Neàpolis. També compta amb la participació d'empreses locals de tecnologia i telecomunicacions, com és el cas d'Enxanet, i amb la complicitat del supermercat JR i la farmàcia Genís.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, ha agraït el treball realitzat pels professionals que han dut a terme aquest projecte. Un projecte del que ha dit és l'evolució dels serveis adreçats a les persones amb dependències. "Ens permet fer una aposta de futur per millorar l'atenció de les persones, però també des del punt de vista de creixement econòmic, i situa VNG en el mapa industrial i tecnològic com un centre de producció per la recerca i la investigació en el camp de les dependències".

En aquest mateix sentit s'ha manifestat el regidor de Desenvolupament Local, Societat de la Informació i Promoció de Ciutat, Tomàs Àlvaro, qui ha afirmat que aquesta línia estratègica és important per a la ciutat, ja que "visualitza la potencialitat d'agrupar i coordinar els coneixements i la tecnologia al servei dels ciutadans, per part d'actius tant importants com la universitat, el sector socio-sanitari i les administracions locals. Aquesta és una oportunitat per implantar i promocionar un sector econòmic en alça, com és el de les tecnologies per la dependència, i Vilanova i la Geltrú té capacitat per liderar-lo".

Per al seu desenvolupament, el projecte Barri digital ha rebut un finançament de 200.000 euros del Ministerio de Ciencia e Innovación.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local