Seguretat a les festes locals

Els espectacles que superen els 2.000 assistents requereixen un pla d'autoprotecció específic

S'ha de fer un inventari de l'estructura del recinte on té lloc l'esdeveniment.

S'han de detallar els mitjans materials de què es disposa per gestionar un cas d'emergència

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La normativa vigent recollida en el decret estatal 393/2007 i de la Generalitat 82/2010 obliga als responsables que organitzin espectacles que superin les 2.000 persones d'assistència a elaborar un pla d'autoprotecció que valida Protecció Civil. És a dir, no només necessiten que l'espai hagi passat la preceptiva inspecció que fan els Bombers de la Generalitat, també tenir fet aquest document per a cadascuna de les activitats que s'hi celebrin amb una afluència superior a aquesta xifra. Les investigacions que es duen a terme en aquests instants per esclarir què ha fallat en l'accident del Madrid Arena que ha costat la vida a tres joves també trauran a la llum si s'estava complint aquesta normativa.

La normativa vigent obliga a dissenyar un pla d'autoprotecció específic per a cada espectacle que superi les 2.000 persones d'assistència. Aquest document està desglossat en quatre punts que ha de rebre la validació de Protecció Civil.

El primer fa un inventari de l'estructura del recinte on té lloc l'esdeveniment. El segon detalla els mitjans materials de què es disposa per gestionar un cas d'emergència. El tercer és un manual d'actuació en cas que aquesta arribi que inclou fitxes amb les obligacions per a cada responable. El quart especifica de quina manera s'anirà mantenint, a través de simulacres, el nivell d'alerta perquè un cop rebuda l'autorització no es baixi la guàrdia. A Catalunya, segons fonts de Protecció Civil, la gran majoria dels organitzadors tenen aquest pla aprovat.

Pel què fa als ciutadans, els consells que es donen són els següents:

-Abans d'anar-hi estar atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l'esdeveniment.
-Portar roba còmoda i adequada. El calçat ha de protegir bé els peus, ja que és la part del cos on es produeixen la majoria de les ferides.
-Anar hidratats i portar aigua en ampolles de plàstic.
-Tenir localitzades les sortides d'emergència o les vies d'evacuació i atendre les indicacions del personal de seguretat.
-Si es va en grup acordar un punt de referència on tornar-se a reunir en cas de pèrdua.
-Especial atenció a la gent gran o amb impediments i portar de la mà o a coll els nens petits.
-Cal dur la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics preparar una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte. Cal que la portin en un lloc visible per si es perden.
- No aturar-se davant de les portes ni als passadissos.
-En concentracions massives a l'exterior, si apareix la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, buscar una ubicació alternativa on poder localitzar una via d'evacuació.
-No pujar a les baranes, reixes o d'altres elements inestables que puguin ser perillosos.
-Una vegada finalitzat l'esdeveniment, abandonar el lloc de forma ordenada, respectant l'ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblidar els vostres objectes personals.

I en cas d'emergència:
-Mantenir la calma i estar atents a les indicacions dels serveis d'emergència. Evitar els ascensors.
-Dirigir-se a les sortides pels llocs indicats sense aturar-se. En cap cas tornar enrere.
-Evitar cridar, córrer o empènyer els altres, podrien provocar-se situacions molt perilloses.
-A la zona segura, si falta algú, informar als serveis d'emergència.
-Si la línea del móvil està saturada, buscar un telèfon fixe. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local