Riscos geològics

L'OBSEA de la UPC incorpora un sismòmetre marí

Des que s'ha instal·lat, ja s'ha detectat un sisme de 2.2 graus a l'escala de Richter que es va produir el 13 de juliol, amb epicentre a Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Observatori Submarí Expansible (OBSEA) de la UPC ha incorporat al seu equipament un sismòmetre marí de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), que permet registrar dades sísmiques per a la detecció de riscos geològics com ara terratrèmols, tsunamis, erupcions volcàniques o desplaçaments submarins.

Aquesta incorporació és fruit d’un acord de col·laboració que l’Institut Geològic i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) van signar el juny passat, per complementar la xarxa terrestre de sensors de l’IGC amb la posada en marxa d’un sensor marí. Les dades generades pel sismòmetre són enviades via Internet a l’IGC. Des de que s’ha instal·lat, ja s’ha detectat un sisme de 2.2 graus a l’escala de Richter que es va produir el 13 de juliol, amb epicentre a Sant Pere de Ribes (Garraf).

L’OBSEA, instal·lat l’any 2009 pel Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la UPC a 4 km de la costa de Vilanova i la Geltrú, és el primer observatori submarí cablejat de l'Estat Espanyol i dels pocs d’Europa. L’estació, que es troba a una profunditat de 20 metres, està connectada mitjançant cable mixt de fibra òptica i energia a l’estació de terra, ubicada al Centre Tecnològic de Vilanova i la Geltrú, i permet obtenir tot tipus de dades del fons marí.

El sismòmetre de l’IGC s’ha incorporat a l’equipament de l’OBSEA, compost per una càmera que proporciona imatges en temps real de la fauna de l’entorn de la plataforma; un hidròfon de banda ampla que caracteritza acústicament el soroll ambiental; un CTD (Conductivity Temperature Depth) que registra la temperatura, salinitat i pressió de l’aigua; un correntòmetre que recull dades de corrents marines, onatge i terbolesa de l’aigua; així com una boia oceanogràfica a la superfície per complementar les dades dels equips submergits.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local