Projecte de final de carrera

La UPC desenvolupa un sistema per apropar els invidents als dispositius informàtics

HUI genera un so diferent i amb intensitats variables per poder identificar cada icona

Imatge d'arxiu d'un smartphone. ACN

Imatge d'arxiu d'un smartphone. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han desenvolupat un sistema que permet a les persones invidents fer servir tot tipus de dispositius informàtics, com ordinadors, 'smartphones' o videojocs. El sistema HUI (Holofonic User Interface) integra de manera digital un so característic per a cada icona, el que s'anomena un 'earcone', i l'invident ho escolta a través d'uns auriculars i decideix si és aquesta la icona que vol clicar. El so es reprodueix quan el cursor del ratolí hi passa per sobre. A banda dels sons característics per a cada icona també hi influeix la intensitat quan el ratolí s'apropa o s'allunya de les mateixes.

El sistema HUI és fruit del projecte final de carrera de l'estudiant de l'Escola d'Enginyeria de Terrassa de la UPC Òscar Martínez, dirigit pel professor Antonio Calomarde, i amb la participació també del llicenciat en Enginyeria Informàtica per la Facultat d'Informàtica de Barcelona Xavier Rodríguez. Tots tres han desenvolupat un primer prototip d'aquest sistema que permet a l'usuari trobar la posició de les icones als escriptoris de les pantalles de qualsevol dispositiu informàtic i executar les seves funcions.

El sistema es basa en la síntesi digital del so tridimensional que permet integrar de manera digital un so característic a una icona, el que s'anomena un 'earcone'. Aquests sons assenyalen carpetes, aplicatius i programes dels dispositius del sistema Windows. Per fer-lo servir, l`invident s'ha de posar uns auriculars i a mesura que mogui el ratolí escoltarà els diferents 'earcones' pels que passi el cursor. La intensitat variarà i quan se senti amb la màxima intensitat i no s'escolti cap altre, l'usuari ha de clicar dues vegades i pot començar a utilitzar el programa o accedir a l'aplicatiu.

A més, HUI també permet mostrar informació espacial a través del so i assenyalar el camí per accedir a llocs, ciutats o carrers en un mapa de GPS sense veu. Els creadors del sistema també veuen viable aplicar-ho en museus ja que permetria indicar on es troben les obres d'art respecte el visitant o fins i tot incloure el contingut de l'exposició amb so tridimensional.

Els dos estudiants treballen ara en al comercialització del sistema, que va rebre el primer premi del concurs Emprèn UPC a la millor idea de negoci.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local