Delicte i estafa

Les falses sord mudes

Joves romaneses es fan passar per membres d’una entitat de discapacitats per robar les carteres

La policia alerta que es tracta de xarxes organitzades que actuen de forma esporàdica a Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Es fan passar per sorda mudes, però en realitat poden escoltar i parlar i, sobretot, són molt hàbils a l’hora de furtar carteres. Es tracta de grups de joves, la majoria de nacionalitat romanesa, batejades policialment com les “carpeteres”. Actuen al centre de Vilanova en busca d’una suposada firma per una entitat benèfica, però en realitat es tracta de xarxes organitzades que en els darrers anys s’estan deixant veure per la capital del Garraf. La policia alerta del delicte.

Aprofiten el mínim descuit per endur-se la cartera o altres objectes de valor, com les cadenetes d’or i plata penjades al coll. I quan la víctima se n’adona del furt, ja no es troben a la ciutat. Actuen molt ràpid, comenten dos o tres furts amb el mínim temps possible, i se’n van amb el botí obtingut cap a algun punt de l’àrea metropolitana de Barcelona, on resideixen amb els altres membres de les xarxa organitzada.

Aquestes bandes, formades per dues o tres noies, la gran majoria de nacionalitat romanesa, fa anys que es deixen veure de manera més o menys esporàdica per Vilanova i la Geltrú. Les estafadores es fan passar per joves sord mudes que pertanyen a una entitat benèfica. Es passegen pel centre de la ciutat amb una carpeta i demanen a les possibles víctimes, habitualment persones més aviat d’edat avançada, una firma i el seu número de DNI a favor d’aquesta falsa associació.

Les falses discapacitades aprofiten el mínim moment de descuit per endur-se la cartera. En molts casos, per exemple, mentre una de les joves despista la víctima, una o dues membres de la banda se li apropen per darrera i, dissimuladament, s’emporten la cartera. En altres fets, segons confirmen fonts policials, el modus operandi pot variar segons el perfil de la persona a la que volen furtar. Fins i tot hi ha hagut casos en què les suposades sord mudes s’han arribat pràcticament a abraçar amb les víctimes per endur-se la seva cadena de forma imperceptible.

Dificultats per enxampar-les

L’objectiu d’aquests grups, que també actuen en molts altres punts de Catalunya -com Barcelona-, és cometre “dos o tres furts i anar-se’n”, comenten les mateixes fonts. Precisament, la gran mobilitat d’aquestes xarxes és el gran handicap de la policia, ja que, en la gran majoria d’ocasions, quan la víctima se n’adona que ha estat víctima d’un furt, i denuncia els fets a la policia, les falses sord mudes ja no es troben a la ciutat. Venen i se’n van en tren o, en moltes altres ocasions, en un vehicle conduït per algun membre de la xarxa que es dedica al seu trasllat.  

Tampoc tenen un patró clar pel que fa a dia i hora d’actuació. S’han detectat casos en qualsevol moment de la setmana, a excepció de diumenge. Precisament davant d’aquestes grans dificultats per poder enganxar-les in fraganti, la Policia local de Vilanova ja fa anys que alerta de forma preventiva de la presència d’aquests grups, però, tot i això, es continuen registrant aquest tipus de furts a la ciutat.

Precisament els agents van identificar fa uns dies una parella de nacionalitat romanesa que estaven a punt de cometre un furt al centre de la ciutat. L’home, que tenia pendent una ordre de recerca i captura per fets similars, va quedar detingut. La dona, un cop identificada, va poder marxar en tren cap a la seva ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local