Robatoris en domicilis

Alerta en els habitatges

Sitges, el municipi del Garraf amb més sostraccions en domicilis, sobretot en segones residències

Els Mossos d’Esquadra admeten que ha augmentat el nivell de vigilància en els habitatges

Moltes entrades il•lícites es podrien haver evitat si les víctimes haguessin tancat la porta amb clau

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sitges és el municipi del Garraf amb més robatoris en domicilis, seguit de Vilanova i la Geltrú. Així ho confirmen a Eix Diari fons dels Mossos d’Esquadra, que alerten que el mètode més habitual utilitzat pels lladres és l’escalament i el forçament, dos modus operandi que, en moltes ocasions, s’estan veient afavorits per hàbits de les víctimes com deixar les finestres obertes o no tancar la porta amb clau. Tot i que la xifra d’aquest tipologia delictiva a la comarca ha anat “a la baixa” en els darrers anys, asseguren fonts policials, la policia catalana considera aquest tipologia delictiva com a “prioritària”. Les segones residències són el gran objectiu dels grups dels delinqüents.

La majoria de robatoris es cometen el migdia o a primera hora de la tarda, aprofitant l’absència de persones a l’interior dels habitatges. A diferència d’altres indrets, com a les comarques gironines, al  Garraf els lladres prefereixen no trobar-se a ningú en el seu camí delictiu, ja que saben perfectament que, en cas de qualsevol mínim enfrontament, la pena serà “més alta”, i perquè volen “passar del tot  desapercebuts i poder seguir robant”, explica l’inspector Joan Carles Granja. “Aquí no tenim cap fet com els de Girona”, afegeix.

De fet, a diferència d’altres punts de Catalunya, el Garraf és una comarca “molt segura” pel que fa a aquest tipus de delictes, assegura l’inspector Granja. Això si, té un handicap destacat: les segones residències. Especialment important és la presència d’aquests domicilis -sense habitants durant gairebé tot l’any- a Sitges, un fet que està obligant la policia catalana a reforçar la seguretat en les urbanitzacions del municipi. Un reforç que es suma al botó vermell que té activat el cos des de fa ja uns mesos, i que implica un major nivell de seguretat en habitatges, arran de la sèrie de robatoris violents en cases al nord del territori. “Per nosaltres el delicte de robatori en domicili és prioritari” , remarquen des del cos.

Precisament a causa d’aquesta major presència de segones residències, Sitges és ara mateix el municipi amb més robatoris en domicilis de la comarca, seguit de Vilanova. En la majoria de les ocasions, els mètodes utilitzats són l’escalament, i el forçament de portes i finestres. I a l’hora de triar els “objectius”, els lladres -la majoria delinqüents de fora del Garraf amb antecedents- opten per “l’oportunitat”; per aquell domicili que presenti més facilitats per accedir-hi. “No estem detectant una gran especialització. El lloc no està predeterminat i busquen el més senzill, el domicili que dóna més oportunitats”, explica Granja, que afegeix “un cartell d’alarma, un gos, un llum,...qualsevol d’aquests elements pot fer canviar d’opinió els lladres”.

Un treball conjunt

En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra recomanen una sèrie de consells de seguretat per evitar o almenys “dificultar” la possibilitat de ser víctimes de robatoris en domicilis, com tancar sempre les finestres i les portes amb clau “encara que sigui per anar a buscar el pa”; avisar només les persones necessàries quan es marxa de vacances; demanar-li a una persona de la total confiança que reculli la correspondència si s’està temps fora de casa o deixar enceses les alarmes si se’n disposa. A més, la policia també insisteix en la necessitat d’elaborar un inventari amb els objectes de més valor, ja que després, si es localitzen els objectes sostrets -habitualment diners, joies i aparells tecnològics-, es puguin entregar als seus legítims propietaris.

“Són recomanacions òbvies, però a vegades la rutina fa oblidar-les”, recorda l’inspector Joan Carles Granja, que considera que en aquest tipus de robatoris la coordinació és l’única eina per lluitar-hi de forma efectiva. En aquest sentit, fa un parell d’any els Mossos d’Esquadra van engegar un programa específic contra aquests fets en el que es va concloure que la col•laboració amb policies locals, les  centrals d’alarmes i la ciutadania era imprescindible en la lluita contra aquest tipus de delicte. “És vital que si alguna persona veu alguna cosa sospitosa truqui al 112”, diuen des del cos.

I un molt bon exemple de la importància d’aquesta coordinació és el nivell de resolució en aquest tipus de delictes al Garraf -que és “molt bo”, diu l’inspector Joan Carles Granja-, i el patrullatge preventiu diari que realitza la policia catalana, tant amb vehicles logotipats i sense logotipar, previ anàlisi de la informació sobre franges horàries i llocs d’actuació dels lladres que aporten els cossos policials i la pròpia ciutadania. Les unitats d’investigació específiques en robatoris en domicilis també utilitzen totes aquestes dades per poder enxampar els lladres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local