Redacció |
Sitges
02-06-2013 23:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges ha estat, des de primera hora del matí, un festival de flors amb els 150.000 clavells i altres materials, en els que s'han confeccionat les catifes, ditribuïdes en 29 trams de carrer al llarg de diferents indrets. Entre la gran varietat de catifes destaquen sobretot la del Cap de la Vila, on s'ha celebrat la missa en la Processó del Corpus i que ha anat a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges, que celebra el seu 20è aniversari.
Coincidint amb un dia molt assolellat, el Corpus ha vingut acompanyat de la visita de milers de persones que gaudeixen de la varietat temática de les diferents propostes de les catifes de flors. Sitges va donar el tret de sortida a les celebracions oficials de la Festa del Corpus amb el Pregó del Clavell, celebrat dissabte als Jardins del Retiro.
Frederic Montornés, llicenciat en Història de l'Art, va recordar la seva estima pel Corpus que va nèixer a través del seu avi, i el seus pares, i que més enllà del contacte personal, el seu coneixement del Corpus el va traslladar en el treball d'investigació “Les catifes de flors a Sitges, un costum tradicional?”, Premi Folklòre de Sitges l'any 1988.
Un treball amb el que ha recollit un gran coneixement històric a nivell general sobre la celebració del Corpus, de la que hi ha una constància històrica a mitjans del Segle XIV. A Sitges les primeres dades oficials es remeten a l'any 1877, com ja explicava la Revista Suburense, després del qual la festa va tenir una evolució, paral·lela a la mateixa societat sitgetana, amb el turisme que al llarg del segle XX va ser un dels seus fonaments.
El Concurs Nacional de Clavells, tren de les Flors, o la consideració del Corpus d'Interès turístic nacional van ser alguns dels moments claus d'una celebració que continúa més viva que mai. En aquest aspecte, el Corpus lligat al món de les tradicions en general és “una font d'experiència”.
La presidenta de la Societat del Retiro, Elena Ferré, va recordar el gran lligam de l'entitat centenària amb el Corpus i el Clavell. Un bon exemple és una de les cançons de les Caramelles, en la que un dels seus paràgrafs és “de color de rosa, d'olor de clavell...”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!