Consell Comarcal del Garraf

Nadia Merroun, Premi de Recerca per a la Pau al Garraf

Durant l’acte de lliurament del Premi es van presentar les recerques “Llibertàries, ahir i avui” i “Projecte ONG”

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nadia Merroun, alumna de l’Institut Dolors Mallafré i autora del treball “Llibertàries, ahir  i avui: dones feministes i anarquistes a Catalunya durant la Guerra Civil Espanyola i en l’actualitat”, va recollir ahir el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf atorgat pel Consell Comarcal, en conveni amb la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona.

Durant l'acte, que va tenir lloc a la Masia d’en Cabanyes, la consellera de Cooperació, Montse Santafé, va destacar la important participació de treballs de la comarca, després de 5 anys de col·laboració amb el Premi de Fundació Solidaritat UB. “Ens sorprèn gratament que com a mínim 7 joves del Garraf hagin fet aquest any el seu treball en temes de pau, cooperació i solidaritat, veure que hi ha joves de l’edat de la Nàdia que estan pensant temes de pau, ens fa pensar que potser el futur no està tant fosc com el podem veure, perquè si ells, que han de reprendre el relleu de la nostra tasca davant de la societat, són conscients i sensibles a aquestes temàtiques potser caminarem cap a una societat més justa, més cooperativa i més solidària”, va comentar.

Núria González coordinadora del Premi de Recerca per a la Pau de la Fundació Solidaritat UB, va ressaltar el Premi Especial del Garraf com una oportunitat per promoure altres recerques que no estan destacades a la llista del jurat, però que tenen la mateixa qualitat que algunes de les mencions especials. Va manifestar que el treball de Nadia Merroun coincideix molt amb l’esperit del Premi “perquè es situa en el punt de les alternatives: els moviments socials que han pensat altres formes de relacionar-nos com a  societat, el treball parla de la memòria històrica i al vincular-lo amb la situació present de crisi i de revolta, mostra com aquella situació històrica ens relaciona amb el present”.

Nadia Merroun, autora del treball guardonat, va  explicar que sempre ha tingut molt d’interès per la memòria històrica “perquè és necessari conèixer el nostre passat per entendre el present, per aprendre de les coses que hem fet malament els éssers humans, però també de les coses bones i prendre-les com a referent”. Sobre la ideologia anarquista, l’estudiant va dir que li va començar cridar l’atenció el tema “perquè plantejava una societat que partia de la cooperació, una societat on tothom és igual i que funciona a partir de la solidaritat”. Durant el procés d’investigació, l’autora va veure que el paper de les dones sovint queda relegat al segon pla i, per aquest motiu, va decidir centrar la seva recerca en el paper de les dones anarquistes durant la Guerra Civil. El treball, que va comptar amb la tutoria d’Isabel Pérez, detalla els inicis del feminisme anarquista, el seu paper durant la lluita antifeixista, les accions clandestines durant la Post-Guerra i finalitza amb una comparació d’aquesta ideologia amb els moviments de dones en l’actualitat.

L’apartat final d’aquesta recerca inclou entrevistes sobre l’anarco-feminisme que l’autora va fer a Bernat Muniesa i Sussana Tavera, professors d’història de la Universitat de Barcelona; a Laura Vicente, professora de Vilanova i la Geltrú i a Concha Pérez una dona miliciana que va anar al front a lluitar. Aquesta última entrevista va representar per l’alumna l’experiència més important del treball: “Parlar amb ella va ser fantàstic perquè em va explicar la seva experiència i les seves vivències” va explicar Nadia Merroun.

L’acte va cloure amb la presentació del treball “Projecte ONG”, de María Martí, alumna de l’Escola Pia de Sitges, amb tutoria de Sara Camps. Aquest treball és el resultat d’una experiència empírica de creació d’una entitat que s’adaptés a la situació actual espanyola, “perquè la gent en aquest context de crisi no col·labora amb les ongs d’ajuda al desenvolupament, perquè té altres prioritats”, va comentar l’alumna. “Jo vull ajudar a la situació de les persones que en aquest moment estan patint, però sense la necessitat que ens aportin diners, potser creant un banc de voluntaris”, va continuar. L’estudiant es va informar sobre conceptes bàsics que hi ha darrera d’una ong i va començar a crear la seva entitat: va redactar els estatuts, va elaborar un tríptic i va crear perfils de l’entitat a les xarxes socials. “Estic molt contenta amb el meu treball, ja he participat en projectes de voluntariat però en un futur m’agradaria participar en projectes d’ongs importants”, va finalitzar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local