Consorci Sanitari Garraf. Sala d'espera de l'hospital de Sant Antoni Abat
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
27-08-2013 19:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consorci Sanitari del Garraf ha aconseguit reduir percentatge de persones que no assisteixen a una cita programada amb l’especialista o per fer-se una prova gràcies al sistema de recordatori de visites a través de missatges al mòbil que es va posar en funcionament al gener del 2012. Amb el sistema, a banda de recordar a l’usuari el dia i hora de la visita, també es permet que la persona contesti ‘Si’ o ‘No’ per confirmar l’assistència. En cas que contesti que ‘No’, automàticament s’allibera aquesta visita, que es pot donar a un altre usuari en llista d’espera. Els resultats són satisfactoris i mostren una baixada important de l’absentisme, que en el cas de les primeres visites a consultes externes s’ha reduït tres vegades, tot passant del 17’5% al 2012 a un 6 ‘1% durant el primer semestre del 2013. En el cas de les proves diagnòstiques també s’ha experimentat una disminució, passant del 13’4% al 8’8% en el mateix període. En total s’han enviat més de 23.000 SMS i 1.020 persones han contestat que no els era possible assistir a la cita amb el metge.
El sistema, que és senzill i econòmic, requereix de la implicació del ciutadà en l’ús eficient dels recursos sanitaris disponibles. El Director Mèdic del Consorci, el Dr. Jaume Prat, valora positivament els resultats, ja que “les dades mostren que s’aprofiten millor els espais de visites, sobretot en proves que requereixen de més temps. Però això no tan sols permet reduir la llista d’espera, sinó que també ens permet gestionar els espais alliberats per fer proves de visites urgents i avançar proves de malalts ingressats al centre”.
Pel que fa a les llistes d’espera, el CSG està per sota dels sis mesos d’espera en els procediments quirúrgics garantits que marca el CatSalut, a excepció de les intervencions traumatològiques no urgents, que se situen per sobre, seguint la tendència a tot Catalunya. Des del desembre del 2011, s’ha reduït un 30% la llista d’espera quirúrgica, que s’havia incrementat a causa de la supressió de les intervencions a les tardes. En el cas de les visites no urgents a l’especialista, la mitjana d’espera és de 55 dies (el CatSalut considera raonable una espera de fins a 3 mesos), superada en els casos de traumatologia, urologia i oftalmologia. Pel que fa a les proves diagnòstica, l’espera se situa entorn els 35 dies de mitjana. La prova que més demora tenia, la colonoscòpia amb sedació, estava en un any d’espera i, gràcies a les mesures aplicades durant el darrer any, s’ha situat en 4 mesos i s’espera que continuï millorant. En el cas de les urgències i els diagnòstics de càncer, disposen de circuits ràpids específics i no tenen llista d’espera.
Des del Consorci Sanitari del Garraf la millora de l’accessibilitat de la població als centres sanitari constitueix la primera línia estratègica de l’organització i les llistes d’espera són una de les barreres d’accessibilitat que s’ha treballat de manera específica. Entre les accions que s’han posat en marxa s’hi troba el sistema de recordatori via SMS i la implantació de les teleconsultes entre metges de l’atenció primària i de l’hospital. Amb aquest darrer sistema, el metge de família pot consultar en cas de dubte si una persona ha de visitar-se o no a l’especialista, i també es poden valorar casos urgents a fi de que es visitin el més aviat possible.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!