EIX. Mostra 'Líbia, any zero'
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-09-2013 12:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El poder de la ciutadania en la transformació pacífica dels conflictes i la construcció de pau és el tema central de la 8ª Setmana Garraf per la Pau que organitza el Consell Comarcal del Garraf del 27 de setembre al 11 d’octubre de 2013, amb el suport de la Diputació de Barcelona. A través de diverses activitats es mostraran experiències de mobilitzacions ciutadanes que actualment es porten a terme des de diferents àmbits, per aconseguir nous camins cap a la construcció de la pau, la reflexió i el diàleg.
“Aquest any volem dedicar la Setmana al poder de la ciutadania per resoldre els conflictes de manera pacífica, perquè vivim temps molt convulsos en temes de violència, creiem que les minories tenen més poder del que pensem i que la ciutadania és qui té la possibilitat de canviar i de fer que les seves vides siguin diferents”, explica Montse Santafé, consellera comarcal de cooperació.
Cada any, l'ens comarcal dissenya un projecte de sensibilització en relació a la cultura de pau, amb una proposta temàtica al voltant de la qual, s’organitzen diverses activitats als municipis de la comarca. En l’edició d’enguany participen i col·laboren l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Cubelles, l'Institut Català Internacional per a la Pau, el Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú, l’Aula d’acció teatral – Tracart, Marta Marfany d’Eventos y Compromiso, el Canal Blau, el programa “Latituds” de TV3, els realitzadors: Javier Couso, Jordi Oriola, Lluc Güel, Arturo Hortas, la Fundació Quepo de Barcelona, l’Institut de Cubelles, l’Institut Alexandre Galí de les Roquetes, l’Escola Pia de Sitges, l’Escola El Morsell d’Olivella, l’Escola Sant Nicolau de Canyelles i totes les Biblioteques del Garraf.
La programació comença el divendres 27 de setembre a les 19h. amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Líbia, Any Zero”, produïda per l’Institut Català Internacional per a la Pau (ICIP). Aquesta exposició, que es podrà visitar al Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú fins el 13 d’octubre, ens apropa al conflicte viscut a Líbia arran de la revolta popular, quan milers de manifestants van sortir al carrer per reclamar llibertat i justícia i van fer caure el règim de Muammar al-Gaddafi. La mostra posa l'accent en la població civil: dones, homes i nens que han patit una guerra i que han vist com les seves vides feien un canvi de rumb inesperat. Una població que, tot i la incertesa del dia a dia, encara el futur amb confiança i optimisme.
“Amb fotografia es vol explicar com va sorgir aquest conflicte a partir del febrer de 2011”, comenta Marijó Riba, regidora de cultura de Vilanova i la Geltrú, “el poder social és molt important per mobilitzar ciutadans, això l’estem veient aquests dies a casa nostra, amb un altre context molt diferent. Gràcies a les tecnologies i a la voluntat i a la facilitat que tenim per moure’ns tots plegats, l’impuls social crec que està guanyant moltes batalles”, afegeix.
Per cinquè any consecutiu, durant la Setmana Garraf per la Pau s’oferirà un cicle de documentals del programa “Latituds” de TV3 que s’emetran al Canal Blau, des del dilluns 30 de setembre i fins el 7 d’Octubre. La selecció dels capítols s'ha realitzat tenint en compte la temàtica de la Setmana, així es podran veure importants experiències de mobilitzacions ciutadanes com el 15M, el moviment de resistència Sahrauí, les campanyes de denúncia contra els abusos d'algunes multinacionals, la funció socials dels mitjans de comunicació, la lluita per aconseguir que els autors de la mort de José Couso siguin condemnats per crim de guerra o les campanyes que denuncien l’ús habitual de tècniques i substàncies tòxiques en la producció de roba, entre d'altres. S'emetran set programes en doble emissió, una a les 11:30h i un altra a les 17:30h. Aquest any, el programa “Latituds” ha estat guanyador del VIII Premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis, pel rigor i la qualitat dels documentals.
Pel que fa als centres educatius, a 3 instituts del Garraf es realitzarà un vídeo fòrum a partir del documental “Janadesh, el veredicte del poble”, d'Enric Álvarez i Oriol Ampuero i produït per la Fundació Quepo de Barcelona. Aquest documental explica la campanya de lluita no violenta més important des dels temps de Gandhi. Durant 30 dies, 25.000 homes i dones provinents dels sectors més desafavorits de l’Índia recorren a peu els 350 km d’autopista que separen la ciutat de Gwalior de la seu del Parlament, a Delhi. L'objectiu: iniciar una vaga de fam massiva per exigir una redistribució justa de les terres. Després de visionar el documental els i les alumnes participaran en un fòrum sobre la no violència i sobre el paper de la ciutadania i dels moviments socials per aconseguir canvis i transformacions de forma pacífica.
A les escoles d'Olivella i de Canyelles es durà a terme un taller de cultura de pau a partir de l'activitat “Paraigües per la Pau”, un projecte artístic mundial, creat l'any 2001 als Estat Units pel pintor americà Matt Lamb. Aquest taller, que combina pintura i decoració de paraigües amb conceptes bàsics de cultura de pau, serà dinamitzat per Marta Marfany, coordinadora d’activitats relacionades la cooperació i la Pau en diversos municipis de Catalunya. “Amb aquest taller de pintura sobre paraigües es treballarà amb joves de 12 anys, que plasmaran allò que els consideren sobre el significat de la Pau. Serà una setantena de joves, que conjuntament a un grup de dones de Cubelles que estan realitzant un taller de mandales per la Pau, faran una desfilada amb els paraigües, durant la jornada de cloenda de la Setmana”, detalla Marta Marfany.
L'Ajuntament de Cubelles també participarà a la 8ª Setmana Garraf per la Pau amb una Marxa de Torxes el 2 d'octubre, en motiu del Dia Internacional de la No Violència. L'Ajuntament convoca la ciutadania a fer un recorregut des de la Plaça del Mar fins al recinte de la casa del Fortí de la Mota de Sant Pere (antic bastió de la guerra civil) i símbol de la resistència local, on es llegirà un manifest de suport a la pau positiva del món. Tota la ciutadania està convidada a sumar-se a aquesta iniciativa pacifista i cívica. “Cubelles com molts altres municipis veu la Pau com una necessitat proactiva que s’ha de fer des de la ciutadania”, explica Marta Marfany.
La 8ª Setmana Garraf per la Pau clourà el divendres 11 d'octubre a la Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú a partir de les 19h. Amb una desfilada dels paraigües amb dibuixos relatius a la Pau, realitzats pels alumnes de les escoles de Canyelles i Olivella i pel grup de dones de Cubelles, s'iniciarà l'acte de cloenda.
Tot seguit, es presentarà l'acció teatral “La Caverna”, una creació conjunta de l'Aula d'activitats teatrals TRACART i dels joves alumnes que hi participen. “Enguany estem creant l’acció teatral a partir del tema central de la Setmana, el punt de partida, que treballem amb el grup de joves, serà sobre una relectura del mite de la Caverna de Plató i sobre els textos que ha deixat Stéphane Hessel, autor d’Indigneu-vos i Comprometeu-vos. Aquest any farem una acció teatral perquè busquem originar un debat entre el públic sobre com convivim amb dues realitats, la realitat a la què estem exposats tots com a societat, que és una miqueta utòpica i la realitat “real”, que està passant aquí, allà a Europa i fora d’Europa, que es una realitat dura i crua”. explica Salvador Cuéllar, codirector del Tracart, que participa per 7è any consecutiu a la Setmana.
Les biblioteques de Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i Cubelles també mantenen la seva col·laboració amb la Setmana Garraf per la Pau amb l’elaboració de guies de lectura i centres d'interès, amb una selecció de publicacions del seu fons bibliogràfic relacionat amb la cultura de pau i amb experiències de no violència.
Programa Garraf per la Pau
La Setmana Garraf per la Pau s'emmarca dins el Programa Garraf per la Pau, en el què es porten a terme diverses accions amb l'objectiu d'obrir espais per a la reflexió i el debat al voltant de la cultura de pau i la cooperació al desenvolupament. A través d'aquest programa, el Consell Comarcal del Garraf dóna suport a les campanyes d'ajut humanitari i als projectes que gestiona el Fons Català de Cooperació, fomenta la cultura de pau a través d'accions de sensibilització de caire comarcal, impulsa la recerca per la pau en treballs de batxillerat, ofereix cursos formatius en àmbits de cooperació, l'educació per a la pau, la resolució de conflictes i l'educació per al desenvolupament (entre altres) a les entitats, tècnics i persones de la comarca.
La Setmana Garraf per la Pau s'organitza al voltant del 2 d'octubre, Dia Internacional de la no violència, establert per Nacions Unides com a commemoració de l'aniversari de Mahatma Gandhi, líder del moviment d'independència a la Índia i pioner de la filosofia i la estratègia de la no violència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!