Ajuntament de Sitges. La Fundació Ave Maria integra robots assistencials
Redacció |
Sitges
17-10-2013 15:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Fundació Ave Maria ha presentat dos robots assistencials i de suport per a la millora en l’atenció i els serveis que presta a les persones amb discapacitat. A països com el Japó, aquests hominoides, ja s’utilitzen en tasques de suport a persones grans, però la Fundació és pionera en l’àmbit de les persones discapacitades.
Ahir se’ls va presentar públicament. Un és el Nao, de 58 centímetres d’alçada, que es destina a la vessant més social de la robòtica. Interactua amb els residents, té visió, reconeix, les cares, els sons, les veus i camina. Es tracta d’un robot eficient i rendible que permet a les persones residents a la Fundació millorar la concentració a partir d’exercicis lúdics com contes, exercici físic o musicoteràpia. Tot i que podria desenvolupar un espectacle tot sol, a la Fundació Ave Maria està programat per realitzar activitats de treball més senzilles i que engresquin els usuaris. El Nao és el precursor d’una nova unitat d’1’5 metres.
El segon és el Robot REEM, amb més d’1’60 metres d’alçada, es belluga mitjançant rodes, s’ha destinat al transports interns i compta amb una autonomia de 8 hores. Es tracta d’un vehicle autoguiat que permetrà que les treballadores estalviïn més de 2.000 hores anuals en tasques de transports interns de roba, recanvis o alimentació, i les puguin invertir en la vessant assistencial. L’hominoide ha estat creat per PAL Robòtics, una empresa formada per innovadors catalans.
La Fundació ja ha innovat en altres projectes com els xips intel•ligents de bugaderia, un sistema de classificació de la roba sense errors; amb Armoni, un sistema d’estimulació cognitiva de persones en situació de dependència, i amb l’S3i, una aplicació web per al registre d’incidències i millora de la prevenció en relació amb els hàbits de les persones.
Institut Català de Robòtica per a la discapacitat
La Fundació Ave Maria ha anunciat la voluntat de crear l’Institut Català de la Robòtica per a la discapacitat, un centre d’avantguarda i alta tecnologia dedicat a la robòtica de suport a persones amb discapacitat, basat en el complert coneixement de les ofertes mundials. A l’espera de la confirmació de la marca, els impulsors ja han iniciat contactes amb països com el Japó o els Estats Units, amb empreses, inversors i universitats, per sondejar les possibilitats d’incorporació aquest centre d’innovació, pioner a tota Espanya.
“L’objectiu és crear un centre d’excel•lència i de coneixement. Tenir professionals per fer proves, comptar amb col•laboracions exteriors, impulsar la recerca i arribar a la docència”, explicava Antoni Reverter, director de la Fundació Ave Maria. Aquesta innovadora tecnologia ha de servir per a la millora de l’autonomia i la qualitat de vida de persones dependents o amb discapacitat, per mitjà de dispositius robotitzats, demòtica avançada, programaris i altres adaptacions innovadores. L’Institut també ha de servir per a que les famílies amb persones discapacitades disposin d’un punt de referència on consultar sobre les àmplies possibilitats de la robòtica per cobrir altres necessitats com, per exemple, els braços articulats. Però el projecte de l’Institut va molt més enllà i es planteja la comercialització dels hominoides a un cost més baix que l’actual, així com la seva integració en altres sectors com el de serveis. En un futur, a Sitges es podrien veure aquests vehicles – robots, “passejant pels hotels o transportant mercaderies. És una unitat de negoci a desenvolupar a Sitges”, ha explicat Reverter.
Antoni Reverter ha manifestat la importància que l’Ajuntament aqompanyi la insittució en aquest projecte i que es pugui utilitzar el nom de Sitges juntament amb la marca del futur Institut. Forns ha afirmat que “si tota aquesta iniciativa s’ha d’aplicar al benestar de les persones, sempre trobareu el nostre suport institucional”, i ha mostrat la seva satisfacció perquè “l’Ave Maria tingui en compte a Sitges en aquest important projecte que posicionarà la vila com una ciutat de referència”. De fet, l’actual govern municipal desenvolupa el programa Smart Sitges pel qual, mitjançant targetes intel•ligents, es pot accedir al servei de deixalleria i es pot fer un ús més racional de l’aigua a les dutxes de la Platja Sant Sebastià. A Sitges també s’utilitza un servei intel•ligent per encendre i apagar les faroles, basat en un programa que detecta diàriament l’ocàs i l’alba.
El nou Institut vol convertir Sitges en un punt aglutinador de totes les novetats relacionades amb la robòtica. De moment, treballen en la recerca d’inversions i, al novembre, seran presents a l’Smart City Expo 2013 Barcelona, que se celebrarà del 19 al 21 de novembre al recinte firal de Fira de Barcelona.
L’Institut Català de la Robòtica convocarà un premi internacional per a que estudiants universitaris de tot el món portin a Sitges els seus avanços en la matèria.
La Fundació Ave Maria
La Fundació Ave Maria es crea el 1987 per a l’atenció especialitzada de persones amb discapacitat intel•lectual. Compta amb diversos serveis residencials i educatius, amb una completa oferta de transport adaptat, i ofereix també serveis de suport a les famílies i formació a professionals del sector.
Més de 560 persones es beneficien de l’existència de l’entitat. 70 professionals de diferents especialitats col•laboren amb la Fundació, que també rep el suport incondicional de 56 persones voluntàries.
L’any 2005 la Fundació Ave Maria va crear l’Entitat Tutelar del Garraf (Fundació Privada), en coordinació amb el Departament de Justícia i el de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, i actualment atén a més de 80 persones en diferents poblacions de la comarca. Avui, l’Entitat Tutelar del Garraf és sostenible i gaudeix d’una completa independència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!