Presenten al Vendrell la marxa penedesenca en defensa dels drets socials

Tots els ponents van emfatitzar el fet de que cal unir les diferents lluites sindicals i crear moviments forts que identifiquin el sistema actual com a responsable de les retallades

EIX. Presentació de la marxa pels drets socials al Vendrell

EIX. Presentació de la marxa pels drets socials al Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 18 d’Octubre es va fer l’acte central de presentació de la marxa penedesenca  en defensa dels drets socials a la sala d’actes de la Sindical al Vendrell. Hi van participar un membre del SEPC ( Sindicat d’estudiants dels Països Catalans)  un membre del SAT ( Sindicato Andaluz de trabajadores), la Ruda ( Col.lectiu Antipatriarcal) ,un membre del comitè d’empresa  de l’hospital del Vendrell i  va finalitzar amb Jordi Marti i Font. A l’acte hi van participar una trentena de persones amb torn obert de paraula i debat.

Aquesta marxa s’ha organitzat amb la intenció d’unir les diferents lluites en defensa de la sanitat, l’educació, l’habitatge, el territori, la cultura, etc. És per aquest motiu que les ponències van reflectir els diversos col•lectius que lluiten contra la ofensiva capitalista actual, que vol eliminar els menguats drets aconseguits durant anys, i que ara ens estant suprimint a base de retallades i polítiques privatitzadores.

En primer lloc, el ponent del SEPC va parlar de la necessitat de defensar una educació puública i de qualitat, i el fet que aquesta lluita ha d’englobar tant estudiants com professors i PAS. També va parlar de com l’educació pública s’està elititzant per les taxes, els costos, etc. Finalment va remarcar la importància de les mobilitzacions com ara la marxa pels drets socials.

El ponent del SAT va explicar, les diferents marxes que el seu sindicat ha protagonitzat a Andalusia, promovent ocupacions de terres  en desús i la seva autogestió per al profit dels treballadors d’una terra on l’atur arriba al 50% i on la major part de les terres estan en mans de famílies terratinents (duquessa d’Alba) o, en alguns casos, d’institucions com ara l’exèrcit espanyol. Altres terres són venudes a grans  empreses per part del govern autonòmic. Amb les seves ocupacions, de la mateixa forma que amb les simbòliques expropiacions de menjar i material escolar als supermercats, el SAT pretén assenyalar els culpables de la crisi i construir un futur per als treballadors d’Andalusia que no passi per la migració o la pobresa.

Al torn del Col•lectiu Antipatriarcal La Ruda, es va reivindicar el dret al propi cos davant les mesures regressives del ministre Gallardón. Es va posar especial èmfasi en que la nova llei de l’avortament pretén refermar el paper de la dona com a “víctima” i no com a subjecte amb capacitat de decisió sobre la seva vida. També es va parlar de com les retallades obliguen a un retorn forçat a la llar a moltes dones de classe treballadora amb el paper de “cuidadores”.

Els treballadors de l’Hospital de Vendrell van parlar de com amb la caiguda del conveni, l’empresa no va voler negociar les noves condicions laborals, si no era per ampliar les hores de feina per menys salari. S’han realitzat mobilitzacions per part dels treballadors com pitades i acampades i estan en procés de tres demandes col•lectives per part dels sindicats contra l’empresa.

Per finalitzar, Jordi Marti Font, mestre, activista sindical i dels moviments socials de Tarragona, va parlar del procés de privatització de l’educació pública a través de la LOMCE i la LEC, que obren la porta al patrocini privat de les escoles i instituts públics i  com aquest fet influeix en la mercantilització dels coneixements impartits a les aules.

Tots els ponents van emfatitzar el fet de que cal unir les diferents lluites sindicals i crear moviments forts que identifiquin el sistema actual com a responsable de les retallades i  atacs que estem rebent per part dels diferents governs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local