ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA

L'Alt Penedès ordena i unifica els protocols d'atenció a infants i joves en situació de risc

El protocol estableix com han d’actuar els professionals en casos d’urgència o en casos de risc social

CC Alt Penedès. Presentació del nou Protocol d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de l’Alt Penedès

CC Alt Penedès. Presentació del nou Protocol d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de l’Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els professionals de la comarca que atenen els infants i adolescents en situació de risc social i/o maltractaments greus han ordenat i unificat criteris d’actuació amb la voluntat de millorar la seva intervenció.

El dijous 31 d’octubre, es va presentar al Vinseum el Protocol d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de l’Alt Penedès en un acte que va reunir més d’un centenar de professionals i representants de diferents institucions de la comarca que treballen amb infants i adolescents.

L’objectiu primordial d’aquest protocol és vetllar per l’interès superior del menor, però també hi ha altres objectius importants: millorar l’atenció, enfortir la xarxa d’atenció a la infància i l’adolescència, crear documents de treball unificats i potenciar la funció preventiva. En la redacció d’aquest protocol hi han participat una trentena de professionals de diferents institucions de la comarca que atenen situacions de risc social i/o maltractaments a infants i adolescents: el Serveis Socials Bàsics i l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, els Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Sadurní i de l’Ajuntament de Vilafranca, personal de l’Àrea Bàsica de Salut i de l’Hospital de l’Alt Penedès, Mossos d’Esquadra i Policies Locals, mestres, Equip d’Atenció Psicopedagògica de l’Alt Penedès i el Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç l’Espiga. També hi ha col·laborat experts de diferents departaments de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.

El protocol estableix com han d’actuar els professionals en casos d’urgència (lesions, violència, maltractaments, abandonament, violacions, abusos sexuals, prostitució, utilització per a pornografia, etc.) o en casos de risc social (negligència de les necessitats d’alimentació, higiene, salut, educació, etc.). La redacció d’aquest protocol ha comportat un treball previ molt laboriós que ha consistit a: clarificar competències, objectius i tasques de cada institució, servei i recurs del territori implicat; unificar llenguatge, objectius i definicions conceptuals, i consensuar processos i models de detecció, notificació, derivació, treball i seguiment.

En els parlaments previs a la presentació tècnica del Protocol, van intervenir representants de les diferents administracions: Francesc Olivella, president del Consell Comarcal; Maria Rosell, vicepresidenta i consellera de Benestar Social del Consell Comarcal; Francesc Sáez, 2n tinent d’alcalde i regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia; Aureli Ruiz, 2n tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Joan Mayoral, subdirector general de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat, i Josep Oliva, diputat delegat d’Igualtat, Ciutadania i Benestar Social de la Diputació de Barcelona. Tots ells van felicitar els professionals responsables de redactar aquest projecte i van posar el Protocol com a model de treball transversal entre diferents serveis i administracions. També van destacar la importància de la protecció als menors en un moment en què les situacions de pobresa i de risc d’exclusió social estan creixent com a conseqüència de la crisi econòmica. Va tancar l’acte el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (la institució que ha promogut aquesta iniciativa); Francesc Olivella va parlar del treball silenciós i sovint desconegut que es fa des dels Serveis Socials Bàsics i l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència per protegir els infants i els adolescents en situació de risc social o que pateixen maltractaments greus i de la idoneïtat de continuar fent aquesta tasca des d’una institució propera a la ciutadania com és el Consell Comarcal.

La presentació tècnica va anar a càrrec de 5 membres de la Taula d’Infància de l’Alt Penedès, responsables de la redacció del Protocol, que van desenvolupar els diferents àmbits de participació: Serveis Socials, Salut, Ensenyament i cossos policials.

L’acte es va tancar amb una xerrada de M. Jesús Comellas, doctora en Psicologia i professora titular del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local