Roger Vives. Local de Cannacat al carrer Amàlia Soler de Vilafranca
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
16-02-2014 21:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La recent obertura a Vilafranca d'un local dedicat a l'ús lúdic i mèdic del cànnabis ha generat al municipi els encara habituals dubtes sobre la legalitat en què s'emparen aquest tipus de recintes. Paral•lelament, dijous vinent el Parlament de Catalunya debatrà una moció d'ERC que insta al Govern a que hi hagi una regulació del cànnabis en un termini de quatre mesos.
Mentrestant, la llei d'estupefaents del 1.967 (d'època franquista) és la base sobre la que se sustenten associacions com Cannacat, propietària del local present a la capital de l'Alt Penedès des de mitjans de gener. La direcció de Cannacat lamenta "la desinformació existent sobre el tema", ja que sovint "som indentificats com si tinguessim una narcosala, i no és ni molt menys així".
Cannacat funciona seguint el protocol de la Fedcac (Federació d'associacions cannàbiques autoregulades de Catalunya): "únicament els socis, que han de ser majors de 21 anys, poden accedir al nostre local i s'han d'identificar sempre amb el DNI. No som un espai obert a tothom, sinó que és un àmbit privat en què per ser soci s'ha de ser avalat prèviament per un altre soci".
És en aquesta privacitat en què es basa la possibilitat de consumir el cannàbis. La legislació permet el consum propi i compartit en àmbit privat, fet que va lligat a poder tenir una plantació que ha de tenir el control d'un pèrit agrònom "perquè ningú aprofiti per tenir més plantes i en faci un ús ilícit". Per tant, el nombre de plantes dependrà del nombre de socis.
Aquest tipus d'associacions, presents arreu de Catalunya (n'hi ha unes 300), segueixen el protocol establert per tal d'afavorir una futura regulació: "és important que es vegi que tenim un manual de bones pràctiques", alhora que lamenten que "hi ha altres locals (a Vilafranca mateix en comptabilitzen tres) que ofereixin serveis similars sense seguir els protocols establerts. Això perjudica el sector, és important que tots estiguem federats i seguim una mateixa línia".
En aquest sentit també es té un control sanitari sobre el cànnabis que es consumeix: "està tot analitzat per certificar que no hi ha fongs ni res tòxic". Tampoc es fa tripijoc amb els nous socis: "quan hi ha un nou soci, li correspon part de la collita del soci avalador, no és fins la següent plantació que ja té la seva pròpia dosi". Les collites són cada tres mesos en un terreny habilitat.
A banda del consum lúdic, Cannacat ofereix als seus socis (un centenar) l'ús terapèutic del cànnabis, que va a càrrec d'un metge especialitzat en la matèria. Val a dir que l'associació és sense ànim de lucre, i que un cop coberts tots els gastos, el possible excedent econòmic que hi pugui haver repercuteix en la pròpia entitat.
L'arribada a Vilafranca va provocar en els primes dies certa incertesa en els veïns. Tot i que el local està ben habilitat, problemes amb un filtre van provocar una sèrie d'olors que incentivaren dubtes i desconfiança.
Aquest fet va provocar una reunió dels directius de Cannacat amb l'Associació de Veïns del Poble Nou, veïns del propi bloc on hi ha el local, el regidor de Seguretat Ciutadana Joan Maria Monfort i representants de la Policia Local.
"Entenem que hi hagi cert malestar per la ignorància que hi ha sobre el sector, però un cop hem parlat els veïns han pogut quedar més tranquils i a mesura que passi el temps, i vegin com actuem, hi quedaran del tot", argumenta la direcció de Cannacat, formada per tres persones (president, tresorer i secretari), que prefereixen mantenir el seu anonimat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!