Redacció |
Vilanova i la Geltrú
28-04-2014 11:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper 6 de maig es constituirà oficialment la Taula de Salut Mental del Garraf, que se suma a les 10 taules que ja existeixen a tota Catalunya. La iniciativa la lideren conjuntament l'AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per Malalties Mentals del Garraf, que forma part de la Mesa d'Entitats Socials) i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el suport tècnic de la Federació Salut Mental Catalunya.
El projecte sorgeix a finals de l'any 2012 de la necessitat d'identificar quines són les mancances del territori i d'afavorir l'aplicació de les polítiques estratègiques marcades pel Pla de Salut, pel Pla Director de Salut Mental i Addiccions i pel Pla Integral de Catalunya. El seu principal objectiu és potenciar al màxim la participació activa de les persones afectades en una gestió compartida i amb la implicació de tots els agents comarcals que hi participen.
La Taula de Salut Mental del Garraf és també una de les accions que integren el Pla Local d'Inclusió Social de Vilanova i la Geltrú.
La Taula de Salut Mental del Garraf és un espai que propicia poder treballar en xarxa amb tots els agents del territori de forma transversal, i permet objectius com ara revisar els circuïts d'atenció, desenvolupar projectes de sensibilització, treballar el contínuum assistencial i la transició entre serveis i etapes vitals. Per poder dur-ho a terme els propis agents decideixen quins són els objectius a treballar i la metodologia emprada.
Els problemes de salut mental són un conjunt de trastorns de diferent naturalesa i presentació clínica, que tenen en comú criteris de gravetat i persistència en el temps, amb tendència al deteriorament i a l'alteració de les relacions personals, familiars i socials de la persona que els pateix i que necessiten una atenció integral per tal d'ajudar a la rehabilitació de la persona i millorar la seva qualitat de vida.
La Taula vol fer un treball de sensibilització i prevenció, lluitar contra l'estigma, revisar protocols i circuits, establir grups de treball de casos complexos, i implicar i comprometre les administracions en l'aplicació de les solucions proposades.
Entre les necessitats detectades al territori hi ha la millora de la coordinació entre els recursos específics de salut mental i l'atenció sanitària i social, la manca de serveis suficients per donar cobertura a la demanda existent en salut mental, la necessitat de desenvolupar circuïts al territori més eficaços i concrets, o la necessitat d'optimitzar recursos en el moment d'incertesa actual.
La Taula compta amb representants dels serveis comarcals implicats en l'atenció a la salut mental del territori: les regidories de Serveis Socials i de Salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, les mateixes regidories de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i de l'Ajuntament de Sitges, el Consell Comarcal del Garraf, el CSMA (Centre de Salut Mental Adults), el CSMIJ (Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil), l'Hospital de Dia i SRC (Servei de Rehabilitació Comunitària), el Club Social del Garraf ATRA ASSOCIACIÓ, la residència Llar Pàdua i pisos amb suport ATRA CLÍNIC, l'IMET (Institut Municipal dEducació i Treball) a través del Projecte Matí, el CASD (Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències), i l'Entitat Tutelar del Garraf, a més de l'AFAMMG i la Federació Salut Mental Catalunya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!