Obesitat infantil

Doble reconeixement als equips de Pediatria de l'Alt Penedès i Garraf

Premiats per part de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica i per la Societat Catalana de Pediatria, per l’estudi sobre l’excés de pes infantil

INFADIMED. Exposició per part de Jordi Fernàndez de la comunicació Infància i Dieta Mediterrània

INFADIMED. Exposició per part de Jordi Fernàndez de la comunicació Infància i Dieta Mediterrània

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Equip d’Atenció Primària Territorial de Pediatria de l’Alt Penedès i del Garraf ha rebut recentment dos premis relacionats amb la tasca de l’alimentació infantil. Els professionals implicats en aquests reconeixements han estat, Jordi Fernàndez, Noemí Pujol, Mariona Roca, Núria Martín, Maria Fernández, Juan Chamorro, Sílvia Mercader, Laura Ojer i Anna Gatell, i els premis en concret han estat els següents:
Premi a la millor comunicació en el IV Curs d’Actualització en Cures d’Infermeria Pediàtrica, organitzat per l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica a Montbrió del Camp el dies 2 i 3 de maig, per la comunicació “INFADIMED Infància i Dieta Mediterrània” i els dies 9 i 10 de maig, en la XX Reunió anual de la Societat Catalana de Pediatria organitzada a la Seu d’Urgell, on es va presentar la comunicació “Infància i Dieta Mediterrània: com actua el comportament alimentari en la prevalença del sobrepès infantil” obtenint, en aquest cas, el premi a la comunicació més original.

Què és INFADIMED?

INFADIMED (Infància i Dieta Mediterrània) és un estudi sobre l’impacte del comportament alimentari en la prevalença del sobrepès i l’obesitat infantil, que fa èmfasi en la promoció de la Dieta Mediterrània com exemple de dieta equilibrada.

INFADIMED va començar al curs 2011-2012, amb alumnes d’entre 3 i 7 anys i els seus cuidadors, a dues escoles de Vilafranca: Estalella Graells i Sant Josep.  Al curs 2012-2013 es  van sumar a l’estudi els alumnes de 3 a 5 anys de l’escola Sant Ramon de Penyafort i  Mas i Perera, també de Vilafranca. Actualment 650 alumnes reben educació sobre nutrició un cop al mes. D’aquests, 324 són el grup d’intervenció que formen part de l’estudi per comprovar l’impacte de l’educació en nutrició en l’índex de sobrepès i obesitat infantil. Els cuidadors reben formació en nutrició un cop cada dos mesos.

Per què la implicació en aquest projecte?

El motiu pel qual l’EAPT Pediatria Alt Penedès i Garraf s’ha implicat en aquest projecte és per l'augment del sobrepès i l’obesitat en la població infantil. L’excés de pes en la població infantil espanyola afecta el 45,2% dels nens i nenes amb edats compreses des dels 6 fins als 9 anys, segons l’estudi ALADINO publicat al juliol del 2011. Aquest estudi recull dades actualitzades de la prevalença de l’obesitat infantil a Espanya i ha estat realitzat en gairebé 8.000 nens i nenes de tot Espanya.

Com es duu a terme?

Un cop al mes i durant sis mesos, l’EAPT de Pediatria es desplaça a les escoles on fan les intervencions d’una durada aproximada de 45 minuts, dins de l’horari lectiu dels escolars però fora de l’horari laboral dels professionals sanitaris. Comença l’activitat amb una presentació oral per part del professional d’infermeria sobre el tema a tractar.

A continuació es projecta una pel•lícula de dibuixos animats creada pel mateix equip, d’uns 15 minuts aproximadament. Cada pel•lícula tracta un tema diferent, adequat a l’edat de l’alumnat.

Una vegada finalitzada la pel•lícula es projecta una presentació en format power point que recull un resum del tema tractat i tot seguit es demana la participació interactiva dels alumnes, tot plantejant-los-hi preguntes i convidant-los a manifestar les seves opinions.
La intervenció finalitza amb l’elaboració d’una fitxa relacionada amb el tema tractat.

Amb els cuidadors dels alumnes es fa una xerrada bimensual a l’escola d’una hora de durada aproximadament, sobre temes de nutrició infantil i hàbits familiars.


Com i quina valoració es fa?

Un cop a l’any es recullen les dades antropomètriques dels alumnes que han estat autoritzats a ser grup control de l’estudi. Al principi de la intervenció, es va passar una enquesta sobre hàbits nutricionals basats en l’índex Kidmed, per valorar l’adhesió a la Dieta Mediterrània abans i després de la intervenció. D’aquesta manera, s’obtenen dues valoracions: una quantitativa i una altra qualitativa.

La iniciativa es valorada com a molt positiva tant pels nens, com per les famílies, els docents de les escoles i els professionals sanitaris. Suposa un apropament a la comunitat, utilitzant un llenguatge proper i una metodologia i tecnologia actuals per incidir en un canvi d’hàbits alimentaris i fomentar l’activitat física.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local