Atenció a la Infància i l'Adolescència

El Garraf impulsa un nou pla per a l'abordatge de situacions de risc i maltractaments

La Xarxa d’Infància i Adolescència del Garraf ha elaborat aquest protocol per tal d’ enfortir i ordenar la xarxa de treball dels professionals vinculats a la infància

CC Garraf. Ricard Vicente, conseller de serveis a les persones i Abigail Garrido, consellera delegada de serveis socials i equitat

CC Garraf. Ricard Vicente, conseller de serveis a les persones i Abigail Garrido, consellera delegada de serveis socials i equitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf ha impulsat el procés d’elaboració del Protocol per a l’abordatge de risc i/o maltractaments greus a la infància i l’adolescència a la comarca del Garraf conjuntament amb els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Canyelles i Olivella. La finalitat d’aquest document és enfortir i ordenar la xarxa de treball dels professionals vinculats a la infància i l’adolescència, per donar millor resposta a les situacions de risc i alt risc, millorant la prevenció, la detecció, la intervenció i el seguiment dels infants i adolescents del nostre territori.

Aquesta xarxa la composen els professionals i serveis que, de manera directa o indirecta, atenen els infants i els adolescents i realitzen un treball sistemàtic de col·laboració i complementació entre els recursos locals. Aquest protocol ha estat elaborat pels professionals de l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA Garraf), les Àrees Bàsiques de Salut (ABS), el Centre de Salut Mental Adults  del Garraf (CSMA), l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP Garraf), el Centre Atenció i Seguiment Drogodependències (CASD), el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), els centres educatius del Garraf, del Consorci Sanitari del Garraf, la Policia Local de Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú, els Mossos d’Esquadra de Vilanova i Sitges i els serveis socials bàsics dels 6 municipis de la comarca.

Abigail Garrido, consellera delegada de serveis socials i equitat, va explicar ahir en roda de premsa que l’objectiu d’aquest protocol és “reforçar la xarxa de treball que els professionals ja estaven fent i que el que es pretén, sobre tot, és ser àgils en el procés de la detecció dels riscos i maltractaments de menors”. “Aquest protocol ha posat d’acord en una mesa de treball totes aquestes voluntats, de manera que amb aquests recursos que es tenen, el treball sigui el més eficient possible”, va afegir la consellera, que també va agrair a tots aquest professionals que hi han treballat, per la feina feta amb “tanta rigorositat, entrega i ganes de posar-se d'acord”.

Aquest Protocol es presentarà al públic a través d’una jornada que tindrà lloc el dijous 6 de novembre a la Masia d’en Cabanyes, que comptarà amb l’assistència del president del Consell Comarcal del Garraf, Juan Luis Ruiz i del diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva. L’explicació tècnica del Protocol anirà a càrrec de Pilar Abascal, Gemma Mozota, Mercè Verdura i Rosa Ramírez, membres de la Xarxa Comarcal Infància i Adolescència Garraf.  Durant l’acte també es farà una conferència sobre prevenció de maltractament a la infància i l’adolescència, a càrrec del terapeuta familiar Javier Loyo. Finalment, la cloenda de l’acte anirà a càrrec de Miguel José Martos Tovar, cap de serveis territorials DGAIA i d’Abigail Garrido, consellera delegada de serveis socials i equitat del Consell Comarcal del Garraf.

Es reforça l’EAIA Garraf

Durant la roda de premsa també es va informar d’algunes novetats relacionades amb el Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Garraf. Ricard Vicente, conseller de serveis a les persones, va explicar que “aquests serveis necessiten acompanyament diari i constant i aquest últim any hem aconseguit dotar-lo d’una treballadora social més, a través del contracte programa amb el Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya. Així, actualment l’equip està conformat per sis professionals: 2 psicòlegs/es, 1 pedagoga, 2 treballadores socials i 1 educadora.

El conseller també va comentar que des del Departament de Benestar Social s’ha impulsat la creació del Servei d’Integració Familiar en Família Extensa (SIFE). “És tracta d’un servei que té la finalitat de promoure l’acolliment de menors en família extensa i la millora del benestar dels infants acollits i dels seus acollidors. Un psicòleg i un treballador social, complementàriament amb l’EAIA, treballaran per tal de mantenir aquests menors dins la família extensa”, va comentar.

El SIFE inclou la valoració, el seguiment i la formació de la família o persona que acull un infant o un adolescent en situació de desemparament, fa el diagnòstic dels diferents nuclis possibles del menor en situació de desemparament i emet la proposta més adequada i en fa seguiment.

Des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) s’ha apostat per impulsar els acolliments en família extensa al considerar que en molts casos és la millor mesura pels infants i adolescents i la menys traumàtica, ja que implica una separació del nucli familiar però mantenint-se en la família extensa.

Dels 176 menors de la comarca que estan tutelats, n’hi ha 63 acollits en família extensa i 25 en família aliena, 66 estan en centre residencial, 10 en centre d’acollida i 12 en acolliment preadoptiu. Hi ha 75 casos en fase d’assessorament i 36 en estudi. A més, hi ha 10 menors que estan amb mesura de compromís socioeducatiu (COSE) que es coordina amb els serveis socials d’atenció primària del territori.

“La nostra voluntat des del Consell Comarcal del Garraf és continuar acompanyant i donant aquest suport als menors en risc i alt risc de tota la comarca, a través de l’EAIA”, va afirmar el conseller.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local