Comptabilitat oficial

La reforma fiscal obliga totes les entitats a presentar l'impost de societats

L’1 de gener de 2015 va entrar en vigor una reforma fiscal amb repercussions importants per a les entitats sense finalitat lucrativa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’1 de gener de 2015 va entrar en vigor una reforma fiscal amb repercussions importants per a les entitats sense finalitat lucrativa. Entre d’altres, l’obligatorietat de presentar l’Impost de Societats o de portar una comptabilitat oficial.


Per tal d’explicar detingudament en què consisteix aquesta reforma fiscal (Llei 27/014, de 27 de novembre, de l’Impost de Societats) i altres novetats legislatives que afecten totes les entitats sense finalitat lucrativa, els Serveis de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i del Consell Comarcal de l’Alt Penedès han organitzat tres xerrades per a Vilafranca i comarca durant els mesos de febrer i març.

Fins ara la majoria d’entitats no lucratives es podien acollir als supòsits de no obligació de presentació de la declaració, però a partir d’ara, un cop eliminats aquests supòsits amb la reforma fiscal, totes les entitats estaran obligades a presentar l’Impost de Societats (sigui quin sigui el seu volum d’ingressos, encara que després no hagin de tributar i fins i tot si estan inactives); les que no el presentin cometran una infracció i no podran accedir a les subvencions públiques.

Malgrat que l’Impost de Societats no s’haurà de presentar fins al 2016, les entitats hauran de portar una comptabilitat de partida doble de l’any 2015 (diferenciant ingressos exempts i no exempts i despeses deduïbles i no deduïbles). Tot plegat comportarà una despesa afegida i complicarà la gestió econòmica de les petites entitats, que a Catalunya són molt nombroses i actives.

Les entitats hauran de justificar les despeses mitjançant factures, tiquets i rebuts de salari i hauran de tenir cura que les persones que els prestin serveis remunerats (monitors d’activitats, conferenciants, artistes, col·laboradors, etc.) tinguin regularitzada la seva situació laboral, per poder justificar oficialment la despesa i per evitar problemes amb la Inspecció de Treball (problemes com els que ja s’estan trobant els clubs esportius).

Les xerrades sobre “La Reforma fiscal del món associatiu” es faran els dies 10 de febrer, dimarts, a l’Escorxador; 26 de febrer, dijous, al Consell Comarcal, i 10 de març, dimarts, a l’Escorxador. Totes començaran a les 7 de la tarda i, en cadascuna de les tres xerrades, les entitats es dividiran en dos grups (segons el volum d’ingressos de l’entitat) per tal que els continguts exposats i les preguntes dels participants s’ajustin al màxim a la seva realitat i a les seves necessitats.

Els conferenciants seran Patrícia Julià, responsable de l’àrea jurídica de l’empresa SelnProDat i advocada de la Federació d’Ateneus de Catalunya, i Roger Santiago, assessor fiscal, laboral i comptable especialitzat en entitats sense finalitat lucrativa.

L’Ajuntament de Vilafranca ha organitzat també una nova xerrada formativa sobre la Protecció de Dades de caràcter personal per part de les entitats no lucratives que es farà el dijous 26 de març a les 7 de la tarda a l’Escorxador.

La inscripció a totes les xerrades és gratuïta i s’ha de fer electrònicament a través del web del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca (www.cultura.vilafranca.cat) o a través del web del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (www.ccapenedes.cat).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local