Institut Baix a Mar. Reconeixements en matemàtiques a l'institut Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
29-04-2015 11:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des de fa un temps, l’institut Baix a mar està duent un treball intensiu en l’àmbit de les matemàtiques. Sovint, el treball matemàtic a l’aula es redueix a una bateria d’activitats de caràcter eminentment calculístic i resultadista. D’aquesta manera, l’alumnat pot caure en l’avorriment per la manca de creativitat o, en el pitjor dels casos, en un rebuig degut a una manca de proximitat a contextos on l’aprenentatge s’allunya del treball i experimentació de l’alumne. Així doncs, la resolució de problemes, la construcció d’objectes matemàtics i, fins i tot, l’elaboració de curtmetratges de caràcter matemàtic, prenen el paper principal relegant a les activitats rutinàries a un de més secundari.
Un exemple de la metodologia duta a terme al centre es pot observar en la proposta que fa el professorat de matemàtiques per la jornada de portes obertes de post-obligatori del centre del proper dimarts 5 de maig de 2015: “Quantes opcions diferents dóna l'institut Baix a mar al seu alumnat?”. La resolució d’aquest enunciat combina estratègies de resolució de problemes amb l’orientació de l’alumnat cap al batxillerat del centre. D’entre les respostes correctes, es sortejarà un val de compra per l’Apple Store.
Un mes farcit de reconeixements i premis
El centre va començar el mes d’abril amb la notificació dels resultats de les proves Cangur (proves realitzades a alumnat de 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de batxillerat). Cal destacar a l’alumne Àlex Zangelin que va quedar 19è classificat de Catalunya (de 7505 participants) i primer classificat de l’Alt Penedès-Baix Penedès-Garraf. De fet, l’Àlex no és la primera vegada que queda classificat en les posicions d’honor en l’àmbit català.
En el foment de la resolució de problemes, el centre va participar en el concurs per equips organitzat per les associacions Ademgi i APaMMs anomenat +MATES. La dinàmica del concurs és molt senzilla: durant uns dies, l’alumnat agrupat en equips de 3 o 4 components, resolien 3 problemes de caràcter obert. Els millors treballs varen ser enviats a l’organització del concurs, dos dels quals varen passar a la segona fase. El passat dissabte 18 d’abril, 7 alumnes d’entre 3r i 4t d’ESO van participar de la fase final. Cadascun dels alumnes finalistes van format part de diferents equips amb components d’altres centres de Catalunya. Finalment, després de la superació de dues proves per equips, va sorgir un equip guanyador. En aquest equip hi formava part l’Anna Forcada, alumna de 4t d’ESO del centre.
Aquest tres reconeixements, són el col·lofó a un curs on el centre ja ha recollit altres mencions i premis. A principis de desembre, l’alumnat de 2n cicle va participar en un concurs de resolució de problemes per equips a alta velocitat: problemes a l’esprint. El format de la prova reptava als equips a resoldre 12 problemes en el menor de temps possible. La classificació de cada equip venia donada per l’encert de problemes (a ser possible, sense error) i pel temps dedicat a la prova. Un dels equips del Baix a mar va quedar 3r classificat de Catalunya (amb els 12 problemes resolts en poc més d’una hora i quart).
En el mes de maig, el centre està a l’espera de nous reconeixements. Durant el mes de gener, un equip format per alumnes de 1r a 3r d’ESO va passar a la fase final de la Copa Cangur. Aquesta fase final es durà a terme el proper 26 de maig. En aquesta darrera fase, l’equip del Baix a mar competirà contra diferents equips de Catalunya i d’Itàlia.
Premi Josep Pallach
Aquest curs, no només l’alumnat de l’institut Baix a mar ha rebut premis en l’àmbit de les matemàtiques. Un Far en la geometria, d’en Jordi Font, va rebre un accèssit en el prestigiós premi de pedagogia Josep Pallach. El treball premiat és un recull d’activitats obert i integrador d’activitats per treballar la geometria (on el far de Sant Gervasi pren un paper principal en la darrera de les activitats). El jurat del certamen va destacar el caràcter metòdic i per ser una proposta molt assequible i adaptable a altres centres per tal de treballar la geometria a diferents nivell d’ESO (sobretot en el darrer dels cursos de la secundària).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!