Ajuntament de Sitges. Una taula rodona sobre la dona després dhaver superat el càncer reuneix els professionals de la salut a Sitges
Redacció |
Sitges
01-05-2015
| Actualitzat 05-05-2015 10:11
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Edifici Miramar ha acollit dijous la taula rodona "La dona post càncer. Propostes de futur", de la Junta Local de Sitges de l'Associació Espanyola contra el Càncer AECC, una taula que ha comptat amb les explicacions dels professionals del sector, la presentació de Carme Guasch, de l’AECC, i la moderació del regidor de Salut de l'Ajuntament de Sitges, Jordi Mas.
L'especialista en Senologia i cirurgià, el doctor cirurgià Javier Encinas, ha explicat que el dolor al pit és la causa principal de consulta mèdica, encara que aquest dolor no indica necessàriament l’existència de la malaltia. El dolor genera angoixa en la pacient i però tranquilitza al metge perquè habitualment les dones amb càncer de mama no tenen dolor.
Encinas ha explicat alguns dels mètodes d'autoexploració de les dones en el pit i ha parlat de la necessitat de visitar al metge, perquè segons dades de l'Institut Català d'Oncologia ICO, depenent de la Generalitat de Catalunya, El Garraf és una de les comarques amb menys mamografies de control per habitant del país, per la qual cosa Encinas veu necessari que les dones amb antecedents familiars de 1er grau (Pares, germans i fills) es facin controls anuals.
Actualment, la mamografia és una de les tècniques d'exploració sistemàtica. La ressonància, en canvi, per als casos en que ja s’ha detectat la malaltia, pot detectar fins a un 20% més de tumors. Aquestes patologies mamàries no es tracten en els serveis d'urgències dels centres sanitaris per la qual cosa la dona ha de sol·licitar una consulta. El següent pas serà veure si s'està davant una patologia maligna o benigna, ha dit Encinas.
El doctor també ha explicat que el càncer de mama és la primera causa de mortalitat en dones al món com ho demostra el milió de malaltes detectades cada any. Hi ha actualment més casos de càncer però menys mortalitat degut a les intervencions i els tractaments actuals. El càncer és una malaltia sistèmica, no local. La cirurgia s'ha de combinar amb tractaments com la Radioterapia o la Quimioterapia. El factor de risc no és controlable, però en canvi es coneix l'historial familiar. Tècniques com la punció dirigida per ecografia o la cirurgia conservadora i reconstructiva són habituals.
Ana González, psicooncòloga de l’AECC i treballadora en un CAP a Vilanova i la Geltrú, ha explicat la importància de la gestió emocional que fa la dona després d'un càncer, i les dificultats de gestionar, per exemple, l'ansietat, la ràbia o la por, però també la satisfacció per haver finalitzar el tractament superant la malaltia.
La vida no torna a ser com abans, ha explicat González. Hi ha una nova persona. La dona acostuma a tenir seqüeles i es produeix un canvi en les relacions familiars, amb els amics i en la vida sexual. S'inicia una nova etapa en la que és important adoptar un estil de vida saludable i creure en un canvi positiu, ha explicat la psicooncòloga.
Berta Saura, nutricionista, ha explicat que les pacients que arriben a les consultes per a tractaments nutricionals post càncer, arriben en un estat de fatiga física degut als tractaments, per la qual cosa caldrà fer una reestructuració de dieta, consistent en disminuir la ingesta de sucres i la ingesta de carns i làctics, així com dels aliments processats i refinats.
La dieta haurà de ser vegetal i rica en proteïnes, ja que la malaltia es menja molt teixit muscular, i haurà de ser també rica en antioxidants. Cal desmineralitzar el cos, ha dit Saura, i en els casos que han patit diarrees i estrenyiment, fer una cura digestiva. Per acabar, la nutricionista ha ofert algunes receptes.
Curs d’emprenedoria per a dones després del càncer
Relacionat amb això, el Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell organitza un curs d'emprenedoria adreçat a dones que han patit un càncer i volen reincorporar-se al món laboral com a empresàries. El curs té per objectiu formar, d’una manera pràctica, a totes aquelles dones que desprès d’haver superat un procés de malaltia greu i haver quedat excloses del mercat laboral vulguin iniciar un projecte empresarial propi com a autònomes.
A més dels continguts teòrics i conceptuals, les participants tindran un seguiment individual del seu projecte empresarial per part de tècnics especialitzats. El curs té una durada de 52 hores (13 sessions de 4 h) i començarà el 25 de maig. La inscripció és gratuïta i pot fer-se a través del web www.sitges.cat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!