scalping

Dos detinguts a Vilanova per robar a persones que treien diners de caixers

Formaven part d’un grup criminal del qual ja han estat detingudes nou persones per 39 fets delictius

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria del Garraf han detingut un home i una dona de 20 i 22 anys respectivament, de nacionalitat romanesa i veïns de Badalona per un delicte de furt i un delicte de robatori amb violència i intimidació. Els dos fets van tenir lloc a Vilanova i la Geltrú, el passat 15 d’abril cap a les 12 del migdia, i el 18 d’abril, respectivament. A les víctimes, de 81 i 57 anys, els van sostreure 600 euros a cadascuna. Les detencions van tenir lloc el passat 11 de maig.

En els dos casos, els detinguts van utilitzar el mateix modus operandi, conegut com a scalping. La denunciant es trobava traient diners del caixer automàtic i en el moment de posar el codi secret per tal de realitzar l'operació bancària se li va apropar una persona que la va començar a distreure demanant-li diners i mostrant-li un paper per distreure-la. Just en aquest moment de confusió, aquesta persona va marcar 600 euros a la pantalla del caixer automàtic, va agafar els diners i se’ls va  emportar sense que la víctima se n’adonés.

Els dos detinguts, amb 12 antecedents policials, van passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Es dóna la circumstància que les investigacions realitzades per la Unitat d’Investigació dels mossos de la  comissaria del Garraf van convergir amb les que estava realitzant la Divisió d’Investigació Criminal que havia iniciat un operatiu sobre un grup criminal format per un mínim de nou persones que estarien emprant aquest modus operandi per abordar les seves víctimes. Els dos detinguts formaven part d’aquest grup.

Aquest grup criminal tenia una gran mobilitat geogràfica i el seu àmbit d’actuació abastava poblacions del Garraf, com Vilanova i la Geltrú i Sitges, així com tota l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que la pràctica totalitat dels 39 delictes que finalment se’ls imputen els havien comès a Barcelona.

La investigació sobre aquest grup criminal es va iniciar el mes de setembre de 2014 quan la Unitat Territorial d'Investigació de Barcelona va tenir constància  que, des d’aproximadament el mes de juliol del mateix any, s'estava produint un augment significatiu d'una modalitat delictiva coneguda en l’argot policial com a scalping. Fins aleshores no era una activitat delinqüencial de la qual se’n tingués constància ni a Barcelona ni a d’altres poblacions de l’àrea metropolitana. Es tracta d’un nou modus operandi però que els investigadors han comprovat que s’està produint a països com Portugal i Itàlia.

Aquest investigació va culminar amb la detenció de 9 persones, entre les quals es trobaven els dos detinguts que els mossos del Garraf ja havien detingut uns dies abans.


L’scalping, una modalitat de robatori poc coneguda fins al moment

El funcionament d’aquesta nova manera consisteix en detectar persones que estan operant en caixers automàtics i esperar-se a que marquin el seu número personal d’identificació . És en aquest moment  quan dues persones es col·loquen a banda i banda de la víctima i, una d’elles, posa una carpeta al davant la pantalla mentre esgrimeix un document d'una associació de sordmuts fraudulenta amb l’excusa de demanar una signatura o almoina. La limitació del camp visual exercida i la situació de sorpresa creada en la víctima, l’aprofiten els lladres per teclejar damunt la pantalla i sol·licitar l’import màxim permès de la entitat bancària amb la mateixa mà que aguanten el paper o la carpeta. Aquesta quantitat oscil.la entre els 300 i els 600 euros en funció de cada entitat bancària.  Tot seguit s’inicia una situació d'insistència sobre la víctima amb voluntat intimidatòria que persegueix l’objectiu que s'aparti de davant del caixer amb celeritat, circumstància que es dóna  un cop surt la targeta. Instants després, els lladres agafen els diners expedits pel caixer  i abandonen ràpidament el lloc.

A més de la intimidació i la situació de confusió que es crea, els investigadors també han pogut acreditar que, en cas que la víctima no abandoni el caixer en el moment que convé als lladres, l’aparten amb empentes o s’hi posen al davant de manera insistent, a l’espera que s’apoderin dels diners expedits i puguin fugir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local