El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha replicat aquest divendres 4 de setembre les dades d'Irene Rigau sobre l'inici de curs. ACN
ACN |
Barcelona
04-09-2015 14:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'augment de més de 12.000 alumnes a les escoles catalanes s'hauria de resoldre amb 3.000 docents més. Així ho considera el Marc Unitari de de la Comunitat Educativa (MUCE) que ha lamentat també la planificació del Departament a l'hora d'elaborar mapes escolars. Des del MUCE es considera que les ràtios són encara massa elevades, que les substitucions suposen problemes de funcionament i que els canvis recents de currículums generen ''desgavell i desconfiança'' entre les famílies que no saben en quin sistema educatiu estudien els infants. En aquest sentit, el MUCE critica l'aprovació recent del currículum de secundària i considera que demostra que Catalunya ''s'alinea amb la continuïtat de la LOMCE.
El Marc Unitari de la Comunitat Educativa, que agrupa associacions de pares, moviments de renovació pedagògica, associacions d'estudiants i sindicats, ha criticat aquest divendres les dades que ha presentat el Departament d'Ensenyament de cara a l'inici de curs. Davant de l'increment d'alumnat, en 12.000 alumnes, el MUCE considera que caldria parlar de com a mínim, 3.000 docents més per poder garantir la qualitat de l'atenció ales aules, i ha recordat que les retallades fa anys que han reduït les plantilles als centres.
Des del MUCE, s'ha donat aquest número com a possible xifra ''per començar a parlar-ne'' ja que, tal i com ha manifestat el portaveu, Jaume Aguilar, ''no n'hi ha prou'' i ''incrementar és molt necessari''. Dotar les escoles d més professors és l'única manera , segons Aguilar, de rebaixar les ràtios. En aquest sentit el MUCE ha criticat que el Departament garanteixi que el 93% de les aules de P3 comencen amb unes ràtios de 25 o menys alumnes, perquè considera que les escoles rurals fan rebaixar la mitjana, i que en canvi, hi ha zones i escoles on la pressió és molt més gran.
Per això, considera que les dades estan ''maquillades'' i que 790 professors nous no són la solució. De fet, una de les preocupacions continua sent les substitucions que, tot i els darrers canvis d'Ensenyament, també suposen ''problemes'' de funcionament als centres ja que s'han de ''desmuntar'' activitats programades per atendre les aules que queden buides, amb els inconvenients que això suposa. El MUCE també ha denunciat que s'ha ''amenaçat'' amb sancions, els docents o directors que han volgut calcular les hores de classe reals que perden els infants per culpa del retard en les substitucions dels mestres de baixa.
Continuïtat a la LOMCE
La recent aprovació dels currículums de Secundària també és un dels temes que més preocupen el MUCE. Consideren que és una manera d'aplicar els preceptes de la LOMCE i per això, critiquen que el Departament no s'hagi mantingut al marge de la llei com ho han fet algunes comunitats autònomes. De fet, Aguilar ha estat contundent i, tenint en compte que és possible que el marc legal hagi de canviar a partir de l'any vinent, veu que Catalunya ''s'alinea amb la continuïtat de la LOMCE'' perquè administrativament es compleix a les escoles catalanes.
Els canvis de continguts, publicats recentment a Secundària, i que a Primària ja afecten tots els cursos també generen ''desgavell'' i ''incertesa'' entre les famílies. Així ho ha assegurat Pere Farriol, representant de FAPAES, que creu que Genera ''desconfiança'' amb el sistema, en no saber exactament en quin estudien els infants tot i la ''confiança cega en els professionals''. Per aquest motiu, des del MUCE consideren que és bàsica l'autonomia de centre perquè cada equip docent pugui aplicar currículums i continguts com vegi més viable tenint en compte l'alumnat. En aquest sentit també han recordat que els països com Finlàndia, que sovint es fan servir d'exemple, tenen decrets curriculars molt més simples, i no de 600 pàgines com l'actual, que permeten donar una flexibilitat que a Catalunya no existeix.
Recursos insuficients
Des del MUCE també es considera que les partides per beques menjador i per a material a les escoles d'alta complexitat són insuficients tenint en compte la situació socioeconòmica de moltes famílies. Han criticat l'aposta del menjador a Secundària, com ''una broma de mal gust'' perquè consideren que no s'havia d'haver tret mai el servei a aquesta etapa educativa. També s'ha criticat la manca de finançament a les Ampes i el fet que no tinguin veu al consell escolar, per la qual cosa han demanat més participació de tota la comunitat educativa. En general doncs, el MUCE reclama millorar la inversió en educació com única solució per millorar el sistema.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!