Redacció |
Vilafranca del Penedès
14-09-2015 10:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Comissió de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca va ser convocada de forma extraordinària i urgent per articular la resposta de la vila i la comarca a la crisi migratòria que es viu com a conseqüència de la fugida de milers de persones de la guerra a Síria i d’altres conflictes en països de l’entorn de la Mediterrània.
La regidoria de Solidaritat i Cooperació ha impulsat aquesta convocatòria, sol·licitada per diverses entitats en l’acte realitzat a la plaça de la Vila dijous 3 de setembre. La convocatòria es va fer extensiva a les Associacions de Veïns de la Vila i altres entitats que no formen part de la Comissió habitualment i també al Consell Comarcal de l’Alt Penedès per contemplar la projecció territorial de les propostes.
En el transcurs de la reunió a la qual van assistir una trentena de representants d’entitats i grups polítics municipals, la regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, va presentar un seguit de propostes i iniciatives impulsades des de l’Ajuntament de Vilafranca, a les quals es van afegir d’altres presentades per les entitats assistents.
Entre d’altres propostes cal destacar l’adhesió de l’Ajuntament de Vilafranca a les línies estratègiques plantejades pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament les quals donen forma a la Projecte d’Emergència 2833. Campanya de suport a l’acollida de Població refugiada en trànsit a Europa, víctima des conflictes armats a l’àrea mediterrània. Aquesta campanya preveu quatre eixos d’actuació: 1. Assistència en les rutes de fugida: Ajudar a cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, salut, higiene allà on són i transiten actualment els refugiats. 2. Suport als municipis de la ruta: Molts ajuntaments de les rutes estan oferint els seus pavellons, les seves escoles, els seus recursos per a atendre els refugiats, en alguns casos en països com Grècia que es troben en situacions de crisi. 3. Planificació i gestió de l’acollida: Això significa que s’ha d’aprofitar el temps per a prepara l’acollida efectiva amb la previsió de recursos logístics, jurídics i de tot tipus que es posaran en servei per a atendre les persones que arribin. 4. Acollida a Catalunya, la qual es preveu que no serà immediata, segons diverses fonts consultades, però que serà molt probablement de llarga durada.
Per altra banda es van donar a conèixer les diferents mocions que es presentaran al Ple de l’Ajuntament de Vilafranca que aborden aquesta temàtica i en termes generals insten al govern central i al de la Generalitat a actuar en favor d’una acollida coordinada i eficaç dels refugiats que arribaran i de la millora dels dispositius i recursos per a atendre aquestes persones.
A la reunió es va posar de relleu les nombroses mostres de solidaritat de la ciutadania que a través de diferents mitjans està fent arribar diversos oferiments per a una eventual acollida de refugiats: allotjament, voluntariat, aportacions econòmiques, etc. Des de l’Ajuntament de Vilafranca s’està treballant en la sistematització del registre d’aquests oferiments ciutadans.
Entre les propostes presentades i els acords emanats d’aquesta reunió es poden destacar les següents:
· La Comissió de Solidaritat i Cooperació ampliada amb representació del Consell Comarcal i entitats socials i veïnals ha quedat constituïda com a espai de coordinació per al tractament de les accions de resposta a la crisi dels refugiats.
· També es van donar a conèixer mocions que es presentaran al Ple de l’ajuntament i que recullen l’adhesió de Vilafranca al conjunt de municipis que treballen en favor de l’acollida i l’assistència als refugiats.
· La regidora Montse Arroyo va explicar les diferents aportacions econòmiques que portarà a terme l’Ajuntament de Vilafranca com a resposta inicial a aquesta crisi migratòria. Per una banda es realitzarà una aportació de 5.000 € al Projecte d’Emergència 2833. Campanya de suport a l’acollida de Població refugiada en trànsit a Europa, víctima des conflictes armats a l’àrea mediterrània. Que promou el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. També s’incrementaran de forma extraordinària per a aquest 2015, les aportacions anual que preveuen els convenis de col·laboració que l’Ajuntament de Vilafranca té establerts amb Farmamundi i amb el Comitè Català de l’ACNUR. Cal recordar que aquestes organitzacions ja estan intervenint en els llocs d’arribada i de trànsit dels refugiats.
· S’editarà un fulletó explicant les diferents formes de participació i col·laboració que la ciutadania pot aportar en benefici de les organitzacions i projectes de suport als refugiats que s’estan portant a terme.
· Es sistematitzarà un registre a l’Ajuntament, pel qual es recolliran els oferiments de ciutadans i ciutadanes que ja s’estan rebent en aquests dies.
Es va acordar també l’inici del treball de la Sub Comissió d’Acció Social i del grup de treball dedicat a Sensibilització que valorarà centrar en la temàtica dels refugiats les activitats del programa Solidaritats 2015.
ATENCIÓ:
Les persones o empreses de Vilafranca i comarca que vulguin fer aportacions econòmiques particulars al Projecte d’Emergència 2833. Campanya de suport a l’acollida de Població refugiada en trànsit a Europa, víctima des conflictes armats a l’àrea mediterràni , que promou el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament poden fer-ho per transferència bancària a través dels comptes del Fons :
· Catalunya Caixa, codi IBAN: ES87 2013 0500 1402 1395 4220
· CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627
· Triodos Bank, codi IBAN: ES47 1491 0001 2620 0525 7510
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!