Un professional subministrant una vacuna a un pacient. ACN
ACN |
Barcelona
01-10-2015 09:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A partir d'aquest dijous, les farmàcies comencen a vendre la vacuna contra la meningitis B. L'Agència Espanyola del Medicament ha deixat de classificar-la d'ús hospitalari i passa a ser de ''prescripció mèdica no restringida'' per la qual cosa, es podrà adquirir amb recepta mèdica. Des de la Societat Catalana de Pediatria, el president, Ferran A. Moraga, s'ha mostrat satisfet de l'''avenç'' que suposa la comercialització tot i que sigui ''tardana'' perquè fa gairebé dos anys que estava aprovada a Europa i que l'idoni seria que entrés al calendari sistemàtic. Els pediatres recomanen la vacuna als nadons a partir de dos mesos per evitar una malaltia que en els casos més greus pot arribar a ser mortal.
La vacuna contra el meningococ B es comença a vendre aquest dijous a les farmàcies catalanes, després que l'Agència Espanyola del Medicament i Producte Sanitari (AEMPS) l'hagi deixat de classificar únicament d'ús hospitalari perquè pugui ser de ''prescripció mèdica no restringida'' i per tant, que es pugui comprar sempre i quan hi hagi recepta mèdica. El president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran A. Moraga, considera que, malgrat arribar 2 anys després que la Unió Europea aprovés el medicament, aquesta comercialització és un ''avenç'' per lluitar contra una malaltia que tot i que no tingui una incidència molt alta porta conseqüències greus.
En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, Moraga ha recordat que es donen brots cíclics que poden comportar diverses complicacions. Per una banda, ha detallat Moraga, es pot donar sèpsia molt greu, és a dir, una infecció generalitzada, que malgrat les millores a l'UCI, pot comportar la mort a un 10 o 15% dels afectats i per l'altra, es pot donar la pròpia meningitis B, que no és tan letal, però comporta complicacions i seqüeles neuropsicològiques importants.
Per aquest motiu, Moraga, seguint les directrius de les societats científiques, recomana administrar la vacuna als nadons a partir dels dos mesos, ja que considera que fins als 2 anys, els infants són un grup de risc que cal abordar. La vacuna s'administrarà en dues dosis amb dos mesos de diferència com a mínim. Moraga, ara que es posa a la venda a les farmàcies, també la recomana per a tots els nens i adolescents ja que cal fer un ''catch up'' com a ''posada a punt'' per als grups d'edat en què la vacuna no estava disponible.
El president de la Societat Catalana de Pediatria confia que en un futur, la vacuna contra el meningococ B entri dins el calendari vacunal finançat per la sanitat pública. Moraga reconeix que el Departament de Salut hi estava interessat però no de manera immediata ja que de cara a l'any vinent, hi entraran la vacuna del pneumococ i de la varicel·la. Des del Salut però es considera que és una vacuna adequada pels grups de risc i en cas de brots i contactes dels casos i ara per ara, encara no està sobre la taula de futurs calendaris vacunals.
Els darrers anys a Catalunya, s'han declarat de mitjana entre 50 i 60 casos de meningitis i en aproximadament el 60% dels casos es tracta de la meningitis B. La incidència és més gran en els infants menors de 18 mesos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!