Els lladres apunten als estancs: creixen els robatoris nocturns de tabac

La reacció dels Mossos comença a contenir un repunt de cops especialment pronunciat a l'inici de 2015

En la majoria de casos, els lladres no pertanyen a grups criminals organitzats ni tampoc actuen amb violència

La propietària de l'estanc del barri d'Horta on van robar fa uns mesos. ACN

La propietària de l'estanc del barri d'Horta on van robar fa uns mesos. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El vicepresident de la Unió d'Estanquers de Barcelona, Josep Maria Mercè, assegura que s'ha produït "un augment" dels robatoris a estancs durant el 2015. "Això és una realitat", confirma el cap de l'Àrea Tècnica de Proximitat i de Seguretat Ciutadana, Albert Oliva, que remarca que el treball conjunt entre policia i comerciants de tabac comença a contenir el repunt. Són cops que es fan de nit. Els lladres no formen part de grups organitzats ni estan especialitzats en aquests comerços. Ataquen els establiments encastant el cotxe contra l'entrada de la botiga o rebentant la persiana amb tenalles. Entren i se'n van de pressa, en menys de 3 minuts, tal com mostren les imatges a què ha tingut accés l'ACN.

En la majoria de casos, els lladres no pertanyen a grups criminals organitzats ni tampoc actuen amb violència, tranquil·litza l'inspector. Només un percentatge molt petit dels robatoris que pateix el sector es fa durant l'horari comercial i intimidant a l'estanquer. Tampoc són delinqüents que ataquin únicament aquests tipus de locals. Però a Catalunya, amb prop de 2.000 punts de venda de cigarretes, els estanquers perceben que últimament els lladres els tenen entre cella i cella.

Els cops han pujat durant el primer trimestre de 2015, tal com avisa el sector i confirma la policia. Són accions que perpetren grups de dos o tres persones i sempre de nit, quan els negocis estan tancats. "Rebenten la persiana amb unes tenalles obre-llaunes" o destrossen l'entrada "amb un encastament" del cotxe. Són ràpids i fugen dins un marge de temps que "no supera els 3 minuts", matisa el president d'aquesta associació, Julià Vinué.

El seus objectius no són ni la caixa registradora ni els prestatges que estan de cara al públic. Van al magatzem. D'allà se'n volen endur les caixes senceres de tabac. Si es roben més estancs, lamenta Mercè, és perquè les cigarretes són un "producte car" i fàcil de "revendre".

La reacció policial, malgrat les dificultats, ha aconseguit importants detencions dels sospitosos més actius. Dues operacions desencadenades a l'inici de l'estiu, detalla l'inspector Oliva, han estat decisives per neutralitzar alguns dels sospitosos més actius. En aquests dos casos, a diferència de la resta, sí es podia parlar de grups criminals organitzats.

Les primeres detencions van ser el 28 de maig. Set homes que robaven vehicles per encastar-los contra els establiments. Entre tots ells acumulaven 104 detencions. Les segones van ser el 25 de juny i llavors van caure 8 lladres que havien comès 19 robatoris amb força. La majoria de tots ells van quedar en llibertat pendents del judici.

Això ha contribuït notòriament "a fer descendir" els robatoris durant els darrers mesos, potser quasi "un 50%", diu Mercè. Les xifres d'aquest estiu, tot i el descens, encara es mantenen per sobre en la comparativa mensual dels darrers anys, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona, on es concentren més de la meitat dels estancs de tot el país.

Nova campanya

En quinze dies iniciaran una nova campanya conjuntament per donar consells als comerciants. Els estancs no són establiments obligats per normativa a adoptar mesures de seguretat. Per tant, els díptics inclouen això: consells.

Mossos i comerciants de tabac treballen "plegats", remarca Oliva, des de la signatura d'un conveni recent l'any 2012. El repunt actual els ha apropat encara més. Una proximitat que els estanquers reconeixen i valoren. No tenen, però, tan bones paraules "cap a l'estament judicial". Mercè assegura que els policies estan detenint els sospitosos -"reincidents" - però els jutges els "deixen anar" cada vegada.

El vicepresident destaca que allò prioritari és convèncer els propietaris que cal instal·lar mesures d'autoprotecció: persianes metàl·liques que no poden aixecar-se un cop rebentades o "de ballesta" -que impedeixen els assaltants accedir encara que puguin foradar-la- i pilars que els blindin contra els encastaments.

L'existència d'una alarma, i si pot ser "connectada" a una central, matisa Oliva, és un altre gran aliat ja que obliga a dur a terme el robatori a contrarellotge. De fet, en el cas del vídeo difós per l'ACN, s'aprecia com els lladres després d'entendre que no poden trencar la porta del magatzem en tant poc de temps -ja ha saltat l'alarma- es donen a la fuga amb les mans buides. En aquest sentit, Mercè destaca per sobre de les mesures anteriors l'existència d'una segona porta que protegeixi els magatzems, objectiu real dels lladres.

Entre els consells que la policia catalana està fent arribar al sector també n'hi ha per a la distribució de tabac. L'inspector insisteix que quan arriba la mercaderia cal avisar la policia si detecten cap senyal sospitosa. Els lladres acostumen a estar pendents de l'instant en què reposen el magatzem per garantir que el trobaran ple.

La campanya també inclourà visites de les patrulles a tots els establiments i una formació que la policia catalana els impartirà en matèria de seguretat. Des de fa temps, a banda, els Mossos destinen un agent a exercir la interlocució directe amb els estancs. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local